― Marketing ―

Učenica (14) nakon energetskog pića dobila moždani i ostala 100-postotni invalid

- Marketing -

Dr. Spomenka Kiđemet-Piskač, specijalistica neurologije iz Opće bolnice Varaždin, šokirala je nedavno javnost podatkom kako je 12-godišnja učenica doživjela moždani udar nakon konzumiranja energetskih pića.

 

“Nemili događaj u županiji, kada je 12-godišnja osoba doživjela moždani udar koji se direktno mogao povezati s pretjeranom konzumacijom energetskih pića, potaknuo nas je da kontaktiramo pedijatre i specijaliste školske medicine te potom provedemo i veliku anketu”, naglasila je varaždinska liječnica.

- Marketing -

 

Jutarnji pak donosi ispovijest majke te učenice, danas 14-godišnjakinje iz Varaždina koja je pala u komu nakon konzumiranja energetskog pića. Djevojčica je postala stopostotni invalid.

 

Šefica varaždinske neurologije neće izričito reći da je upravo energetsko piće za to krivo, ali drugih uzroka nema. Ana ima 14 godina, iz Varaždina je, lijeva ruka joj je oduzeta, šepa na lijevu nogu, govori polako.

 

Majka je prati u školu, ima asistenta u nastavi. Poslije škole tri puta tjedno odlazi na rehabilitaciju u Varaždinske Toplice. Krajem prošle godine pretrpjela je teški moždani udar, onako težak kakav liječnici drže čudom kad ga se preživi.

 

Bol u prsima

Sve se dogodilo šest dana prije lanjskog Božića, 19. prosinca, otkrila je Jutarnjem Anina majka Petra te ispričala kako su liječnici varaždinske hitne pomoći na dječjem igralištu spašavali život njezinoj kćeri.

 

Što je pokazala velika anketa koja je nakon toga provedena u Varaždinskoj županiji? To da čak 65 posto učenika osnovnih škola i 85 posto učenika srednjih škola u županiji konzumira energetska pića. Anketa je provedena u 30 osnovnih i 10 srednjih škola na uzorku od 5300 učenika.

Uznemirujuće je da je 20 posto učenika osnovnih škola te 30 posto učenika srednjih škola imalo ozbiljnije smetnje prilikom konzumacije. Veliki broj imao je stezanje u prsima, bol u prsima, ubrzani rad srca, a nemali broj se požalio na mučninu i povraćanje.

 

Nije zanemariv podatak ni da je 8 posto učenika imalo smetnju zbog koje su se ozbiljno zabrinuli za svoje zdravlje. Rezultati ankete u Varaždinu su predstavljeni ravnateljima škola i javnosti.

 

- Marketing -