― Marketing ―

Sa paketom od banana napravio pravo malo bogatstvo

Enver Sarajlić je uspješni privrednik koji se bavi uspješno starim zanatom. Naime, on već preo 20 godina proizvodi, prije svega, džezve za kafu, a...

U Zenici cijena karte na gradskim linijama skuplja za pola marke

- Marketing -

Javni gradski prijevoz u Zenici će poskupjeti. Odluka je to Gradskog vijeća na prijedlog tri prevozničke kompanije koje tu djelatnost obavljaju na području grada. Tako će građani Zenice, u zavisnosti od realicije na kojoj putuju, cijenu prijevoza plaćati i do 50 posto više.

Stalni rast cijena naftnih derivata uslovio je privatne prevozničke kompanije da traže povećanje cijena usluga javnog gradskog prijevoza. Raniji zahtjev bio je poskupljenje do 60 posto, ali je naknadno izmijenjen.

„Mi smo u decembru mjesecu plaćali naftu 60 hiljada maraka cisternu – sad plaćamo 92 hiljade. To je poskupljenje od 50 posto do 20 posto u zavisnosti od konfiguracije terena, dužine linije i drugih stvari koji su naši uslovi na terenu“, objašnjava Eldin Čivić, predstavnik kompanije Prevoz  putnika Zavidovići.

- Marketing -

 

U trenutku kada je cijena naftnih derivata oko 3 KM stigao je prijedlog odluke o povećanju cijena prijevoza pred gradske vijećnike. Stoga su iz SDP-a, uz optimistično očekivanje ukidanja akcize na gorivo, predlagali povlačenje te tačke.

 

„Ništa ne bismo zakasnili kada neku odluku bismo donijeli na nekoj od sljedećih sjednica i kada bismo dobili elaborat od prevoznika da vidimo koji su pravi argumenti“, ističe SDP-ov vijećnik Elvis Alijagić.

 

Negodovanja je bilo, najviše iz redova SDA. Zamjeraju povećanje cijena javnog prijevoza upravo zbog načina dodjele privatnim kompanijama linija koje je održavalo bivše javno komunalno preduzeće koje je imalo pravo na subvencioniranje od Grada.

 

„Privatnici kojima je gradonačelnik Fuad Kasumović dodijelio javni prevoz u našem gradu trebaju sa njim da dogovoraju da li će povećati cijene građanima Zenice. Na ovo smo upozoravali 2019. i 2020. godine, kada je Kasumović odlučio da odvede Zenicatrans u stečaj“, kazala je Emina Tufekčić, predsjednica Kluba SDA u Gradskom vijeću Zenica.

 

No, aktuelna većina, uz kapacitet od 18 glasova, usvojila je povećanje cijena na redovnim linijama na period od 90 dana.

 

„Kada sagledate činjenicu da prevoznici rade po cjenovniku iz 2008., sami ćete shvatiti da treba da dođe do poskupljenja. Mi ne podržavamo njihov zahtjev da prevoz poskupi za 60 posto i oni su zahtjeve sveli na minimum“, naveo je Kenan Uzunović, predsjednik Kluba ZI-KF u Gradskom vijeću Zenica.

 

A minimum je da će građani na gradskim linijama cijenu karte plaćati pola marke više. Usluge prevoza radnika na mjesečnom nivou poskupjet će maksimalno do 20 posto, dok se cijene dačkih, studentskih i penzionerskih karti neće mijenjati. (Federalna.ba)

- Marketing -