U Kaknju zabilježeno najviše slučajeva morbila

Za nepunih šest mjeseci, od 1. januara do 27. juna, na području Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) ukupno je prijavljeno 839 slučajeva oboljelih od morbilla, tako da imamo eksponencijalni porast broja oboljelih od morbila, kazao je dr. Alis Kozica, načelnik Službe za epidemiologiju i higijenu u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) Zenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naveo je da u tom kantonu trenutno to znači da jedno oboljelo dijete može da zarazi 31 nevakcinisano dijete, što će dodatno usložiti epidemiološku i zdravstvenu situaciju.

  • Ako se dogodi da nevakcinisano dijete bude zaraženo morbilima, onda je to dijete u velikom riziku od komplikacija koje nose morbili. neke od komplikacija su da 5-15 posto djece dobije upalu srednjeg uha, 5-10 posto dobije upalu pluća, može se pojaviti teži oblik postinfekcijske upale mozga, akutne dijareje i enteropatije uz gubitak proteina, a dodatno morbilli izazivaju akutni manjak vitamin A i može se javiti sljepilo u djetinjstvu. nažalost, u 5-10 posto slučajeva može nastupiti smrtni ishod – ističe Kozica.

Najveći broj oboljelih na području Zeničko-dobojskog kantona je u Zenici (315), u Kaknju (314) i Visokom (118), upravo u onim sredinama u kojima je jako nizak vakcinalni obuhvat, a to znači i mali kolektivni imunitet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Kao primjer dobre prakse gdje je visok vakcinalni obuhvat u mjestima kao što su Maglaj, Doboj Jug, Tešanj, Usora, Olovo, Vareš, Breza,  gdje je visok vakcinalni obuhvat, imamo veliki kolektivni imunitet, te imamo i mali broj oboljelih – ističu Kozica.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane (INZ) posebno pozivaju roditelje čija djeca nisu vakcinisana u Kaknju, Zenici i Visokom, gdje je najveći broj oboljelih, da odmah nevakcinisanu djecu odvedu na vakcinaciju protiv morbilla, da se ugledaju na roditelje koji su vakcinisali svoju djecu u sredinama u kojima su postigli visok kolektivni imunitet i zaštitili svoju djecu bez ikakvih štetnih posljedica.

  • Da vakcine protiv morbilla djeluju kao primjer dobre prakse imamo osobu koja je 1971. godište vakcinisana u tom periodu i sad u ovom periodu kad je uradila serološki test ima visok titar antitijela na morbile – ističe Kozica.

Jedina efikasna epidemiološka mjera protiv morbilla jeste vakcinacija. Zato iz INZ-a apeluju i pozivaju roditelje da iskoriste period školskog raspusta da vakcinišu svoju djecu prije početka predstojeće školske godine, saopćeno je iz INZ-a.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE