Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U Kaknju spriječeno ubistvo? Podignuta optužnica protiv Senida zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kantonalno tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona je u februaru podiglo optužnicu protiv Juko Senida iz Visokog, više puta osuđivan, zbog krivičnog djela ubistvo u pokušaju iz člana 166. Stav 1. KZ F BiH.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je potvrđeno, optužnica je u cijelosti potvrđena 22. februara od strane sudije za prethodno saslušanje Kantonalnog suda u Zenici.

IZLAZAK STANARKE ISKORISTIO ZA ULAZAK U ZRADU

Naime, navedeni je 11. decembra 2023. godine oko 16 sati u Kakanj se dovezao sa putničkim vozilom VW Passat, koji je u vlasništvu njegove supruge J.B..

Uputio se u jednu od zgrada ali kako nije mogao ući sam iskoristio je priliku kada je stanarka A. Z. otključala ulazna vrata zgrade i izašla u garažu do zgrade.

HTJELA PREKINUTI EMOTIVNU VEZU

Nakon ulaska uputio se do stana na prvom spratu, koji koristi P. A. sa maloljetnim sinom, a u koji je ranije tokom dana došla oštećena A.M. s kojom je bio u emotivnoj vezi, a koju je ona htjela prekinuti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokucao je na vrata stana a oštećena A.M. je otvorila zajedno sa maloljetnikom, oštećenu je više puta pozvao da izađe s njim vani, što je odbila, nakon čega je upotrebom fizičke snage pokušao silom da je odvede do auta.

PSOVAO PA IZVADIO NOŽ

Izveo je tako što je svojim rukama uhvatio za njenu duks majicu u predjelu grudi i tako držeći povukao kroz stubište prema ulaznim vratima zgrade, do betonskog podesta između prizemlja i gornjeg sprata, psujući joj :“Je*em ti majku, je*em ti mater“, iako se oštećena odupirala i gurala ga od sebe.

Zatim je Juko iz džepa svoje jakne izvadio nož srednje veličine smeđe boje, pa sa namjerom da usmrti oštećenu dok je u lijevoj ruci držao nož, drugom rukom uhvatio oštećenu za prednju stranu vrata, prislonio uz zid i davio, pri čemu je oštećena, odgurujući ga od sebe pala leđima na tlo, a on na nju, tako što joj je sjeo na stomak i pritiščući joj koljenom stomak, nožem koji je imao u lijevoj ruci ubo oštećenu u predjelu desne strane grudnog koša, dok je drugom rukom stežući je u predjelu vrata gušio.

SPASIO JE MALOLJETNIK

Iako je bio svjestan da je na taj način može usmrtiti, što je i htio, u čemu ga je spriječila P. A., koju je dok je bila u kupatilu i kupala se, dozvao maloljetni sin, tako što je dotrčao i lupao na vrata kupatila vičući:“ Mama, mama izlazi, ubiće M. onaj njen“.

U tom trenutku je P. A. istrčala iz kupatila u stubište i vidjevši kako osumnjičeni davi oštećenu, koja je bila u polusvjesnom stanju, u licu crna i nije ispuštala nikakve glasove, misleći da je oštećena mrtva, svom snagom uhvatila osumnjičenog rukama za tijelo i odgurivala sa oštećene, i za ruku kojom je davio oštećenu, odgurujući je sa vrata oštećene i na taj način spriječila da dovrši sa umišljajem započeto krivično djelo, kao i A.Z. koja je čuvši viku i galamu došla i više puta glasno vikala „hej pusti je“, nakon čega je ustao sa oštećene i pobjegao sa lica mjesta odnijevši sa sobom i nož.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NANIO LAKŠE TJELESNE POVREDE, NOŽ SAKRIO

Nož je nakon odlaska sakrio na njemu poznato mjesto pa nož nije pronađen, a tom prilikom oštećenoj je nanijeo lahke tjelesne povrede u vidu ubodne ranu u predjelu grudi u područje gornjeg medijalnog dijela desne dojke dužine oko 4 cm i dubine oko 4 do 5 cm i ubodnu ranu u predjelu lijeve nadlaktice dužine oko 3 cm.

Uslijed navedenog je kod oštećene prilikom ljekarskog pregleda istog dana konstatovano i crvenilo kože u predjelu prednjeg dijela vrata, navedeno je u optužnici.

OPTUŽNICA PODIGNUTA,

Navodi se kako je drugoga s umišljajem pokušao usmrtiti, čime je učinio krivično djelo Ubistvo u pokušaju iz člana 166. stav 1. KZ F BiH, u vezi sa članom 28. KZ F BiH.

  • Na osnovu člana 151. ZKP-a F BiH predlažemo da sud nakon potvrđivanja optužnice produži pritvor osumnjičenom iz razloga propisanih u članu 146. stav 1. tačka b) i c) ZKP-a F BiH navedeno je u uptužnici s prijedlogom za produženje pritvor što je i učinjeno.

Pritvor traje do 11. marta 2024. godine.

(Kakanj-X.com)

- Marketing -