14 C
Kakanj
Četvrtak, 22 Aprila, 2021

U Kaknju 242 aktivna slučaja zaraze koronavirusom

Operativni tim JU „Dom zdravlja“ Kakanj u vezi novog korona virusa (COVID-19) obavještava javnost da je sa današnjim danom na području općine Kakanj registrovano 1407 slučaja COVID-19.

Od navedenog broja 242 slučaja je aktivno, 235 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji. Trenutno je 7 pacijenata hospitalizovano iz Kaknja u KB Zenica. Do danas je 1103 osobe oporavljeno od COVID-19 na području općine Kakanj, a ukupan broj testiranih osoba na COVID-19 je 4096.

Na području općine Kakanj registrovano je 62 smrtna slučaja uzrokovanih COVID-19.
Svakodnevno povećanje broja registrovanih slučajeva COVID-19 i cjelokupna epidemiološka situacija u vezi pandemije COVID-19 je jako alarmantna i nepovoljna na području općine Kakanj.

Ranije smo upozoravali stanovništvo, da kada u malom vremenskom periodu oboli veći broj ljudi, virus postaje znatno jači i opasniji, te u kontekstu navedenog upozoravamo da svaki stanovnik Kaknja mora biti odgovoran prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi i apsolutno je neprihvatljiva pojava da osoba koja je pozitivna na COVID-19 hoda po gradu, šoping-centrima, da obilazi rodbinu, komšije ili prijatelje, da krije istinite činjenice o bolesti, kontaktima i sl…

Poštovani sugrađani, novi korona virus je veoma opasan, nepredvidiv i izaziva oboljenje COVID-19 koje može završiti sa smrtnim ishodom, te je zaista potrebno da svi budemo odgovorni i da shvatimo da je novonastala epidemiološka situacija veoma ozbiljna.

Zdravstveni radnici daju nadljudske napore da se ublaži i uspori ovaj eksponencijalni rast infekcije, ali je potrebno i više razumijevanja od strane stanovništva, jer ako padne zdravsteni sistem sigurno nas neće liječiti tamo neke ‘sveznalice koje se kriju iza monitora i niko im nije dobar, osim, naravno, oni sami’.

Krajnje je vrijeme da se uozbiljimo, te molimo sugrađane da ukoliko osjete simptome COVIDA-19 telefonom pozovu svog porodičnog ljekara koji će im dati konkretne i jasne daljnje upute. Izbjegavanjem kontaktiranja porodičnog ljekara stvaraju se veće gužve i mogućnost da se virus nezaustavljivo širi.

Apelujemo i molimo sve sugrađane da se i dalje pridržavanju preventivnih protivepidemijskih mjera: nošenje maske u zatvorenim prostorima, ali i vani, obraćanje pažnje na fizičku distancu, izbjegavanje okupljanja, pranje i dezinfekcija ruku, te često provjetravanje prostorija u kojima se boravi, te da izbjegavaju, kad god je moguće, da ne ulazi dodatna pratnja pacijenata u zdravstvenu ustanovu, jer se stvaraju nepotrebne gužve i veća je mogućnost prenošenja virusa s čovjeka na čovjeka.

Pozivamo stanovništvo da se prijavljuje za vakcinisanje protiv COVID-19 u svojim ambulantama porodične medicine, kao i pravne subjekte, koji mogu prijave za svoje zainteresovane radnike za vakcinisanje protiv COVID-19 poslati na e-mail [email protected] Sve dodatne informacije u vezi vakcinisanja protiv COVID-19 građani mogu dobiti putem telefona: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958.

Svi građane koji su bili u kontaktu sa licima za koje postoji sumnja da su zaraženi novim korona virusom ili je testiranjem potvrđena infekcija kod određenih lica ili imaju simptome infekcije: visoku temperaturu, grlobolju, otežano disanje, kašalj, malaksalost, gubitak čula mirisa i okusa i sl, OBVEZNI su da se jave putem telefona svom porodičnom ljekaru, Higijensko epidemiološkoj službi JU „Dom zdravlja“ Kakanj ili u Službu hitne medicinske pomoći, na sljedeće brojeve: 032/460-964, 032/465-989, 032/460-950, 032/460-958 ili 124 kako bi se dodatno od njih uzela epidemiološka anketa i anamneza.

Pacijent će dobiti konkretne upute od zdravstvenih radnika, te ako budu indikovane druge zdravstvene usluge, pacijent će ih dobiti na vrijeme i u punom obimu. Na ovaj način se sprečava širenje infekcije među stanovništvom, ali i unutar zdravstvene ustanove. Apelujemo i molimo naše sugrađane da poštuju, gore navedene instrukcije, jer je to istovremeno i mjera kojom se štiti lično i kolektivno zdravlje stanovništva.

Upozoravamo sve pacijente da u JU „Dom zdravlja“ Kakanj ne mogu ući ako se nisu najavili telefonom i ako nemaju zaštitnu masku koja mora prekrivati nos i usta. Ovo je način da svako čuva sopstveno zdravlje i zdravlje drugih ljudi, te da očuvamo funkcionalnost zdravstvenog sistema.

Budimo odgovorni prema sopstvenom zdravlju i prema zdravlju drugih ljudi!

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO