Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

U Domu kulture Kakanj prikazan film “Agresija na istinu”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Domu kulture Kakanj, autor Avdo Huseinović predstavio je večeras svoj najnoviji dokumentarni film “Agresija na istinu”, čija projekcija je održana u okviru Programa obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kaknju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Foto: Kakanj-x.com

Film tematizira negiranje genocida i drugih ratnih zločina na teritoriju Bosne i Hercegovine. Kroz pažljivo proučene dokumente, analize i intervjuje sa stručnjacima, Huseinović otkriva metodologiju velikosrpske politike koja negira zločine počinjene od strane srpskih vojnih i policijskih snaga u BiH.

Foto: Kakanj-x.com

Fokus filma posebno je usmjeren na svjedočenje balističara Berka Zečevića, čije vještačenje je igralo ključnu ulogu u pravosnažnoj presudi Stanislavu Galiću, bivšem komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a za masakr na Markalama.

Foto: Kakanj-x.com

“Agresija na istinu” je i opomena da su zločinci bili spremni ubijati nevine građane i djecu, ali i istinu. Huseinović je istakao je da je film baziran na relevantnim dokumentima i svjedočenjima, pružajući gledateljima uvid u ozbiljnost situacije koja se odvijala tokom ratnih dešavanja u BiH.

Prije same projekcije, autor je čestitao prisutnima Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. U uvodu je istaknuo važnost filma, nazivajući ga prvim dokumentarnim prikazom vremena negiranja genocida i agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Huseinović je naglasio dugotrajnost operacije negiranja, koja traje decenijama uprkos dokumentiranim i pravosnažno presuđenim činjenicama.

Foto: Kakanj-x.com
  • Pričamo o genocidu nad Bošnjacima koji traje stoljećima i svi ti genocidni pohodi do sad su prolazili nekažnjivo. Uvijek su izvršioci genocida bili nagrađivani i njihovi ti pohodi su predstavljani kao veliki, junački, činovi epskih razmjera… o tome smo učili i u školi. Sad prvi put imamo jednu situaciju kada su to uradili  na kraju 20. stoljeća ali prvi put i pravosnažno sankcionisani za te stvari i sad ne trebamo pričati o tome koliko hiljada godina zatvora su do sada pripadnici srpske vojske od prvog tog tima, glavnog štaba pa do nekih najnižih izvršilaca. Zbog toga je ta velika hipoteka koja se nosi jedan od razloga da se sve ovo negira – kazao je.

U BiH negiranje nije zadnja faza

Foto: Kakanj-x.com
  • Historičari kažu da je negiranje zadnja faza genocida. Negiranje u našem slučaju nije zadnja faza, mi već živimo i svjedočimo da je trijumf nad genocidom jedna nova faza i oni koji su ga počinili kroz različite načine slave to što su učinili  – zaključio je Huseinović.

Premijera filma predstavlja važan doprinos rasvjetljavanju historijskih događaja i podsjeća nas na nužnost čuvanja istine o prošlosti u cilju izgradnje bolje budućnosti.

(K.P. / Kakanj-X.com)

- Marketing -