Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Traup je dao život za slobodu Kaknja: Ubijen je u zasjedi od strane izdajnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove godine se navršava 81. godina od Dana oslobođenja Kaknja, a tim povodom sjećamo se jednog od istaknutih kakanjskih antifašista – Stanislava Traupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Traup je rođen 1915. godine u Kaknju, bio je fizički radnik u Staroj jami, ali je zbog nježnog zdravlja i teških uslova rada prešao na službu u Poštu kao činovnik.

Nakon okupacije zemlje 1941. godine, Traup je pružao podršku partizanima tako što im je slao oružje, municiju, sanitetski i ostali materijal. Međutim, 6. maja 1942. godine, partizani su trebali da napadnu Kakanj, zbog čega je Traup kao obavještajac dobio poseban zadatak.

Uprkos velikom broju neprijateljskih vojnika u Kaknju, Traup je uspio organizirati prolazak jednog dijela partizana kroz jamu Orasi, čime je omogućio napad na neprijatelja sa leđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon završenog zadatka, Traup se vratio u Odred, ali je saznao za četničku izdaju koja se desila dok je bio u Kaknju. Izdajnici-četnici znali su za Traupov autoritet i znali su da će se on vratiti uz pomoć svojih veza, pa su ga sačekali u zasjedi i ubili u osvit zore 4. maja 1942. godine.

Ipak, Traupova borba nije bila uzaludna. Njegov brat Franjo Traup, rudar koji je nakon prvog oslobođenja Kaknja otišao sa partizanima, posebno se istakao u borbama za prvo oslobođenje Kaknja 29. juna 1943. godine. Franjo je do kraja rata pokazao se kao dobar miner, primjenjujući znanje koje je stekao kroz svoj posao u Rudniku.

Danas se sjećamo hrabrog borca Stanislava Traupa, koji je dao svoj život za slobodu svog grada i cijele zemlje.

Veliko hvala.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(K. P. / Kakanj-X / Općina Kakanj)

- Marketing -