Povezano

Svečano otvoren most u Kaknju: Ovo sada što gledamo je potpuno nova slika Kraljeve Sutjeske

Most preko rijeke Trstionice u Kraljevoj Sutjesci, na regionalnoj cesti R 466, danas je svečano otvoren presijecanjem vrpce.

Radi se o mostu čija je dužina 20 metara i koji je izgrađen tako da se svojom arhitektonskom ljepotom uklapa i stapa s ljepotom ukupnog ambijenta Kraljeve Sutjeske koju krase ostaci bosanskog vladarskog dvora iz 14. i 15. vijeka, Franjevački samostan, džamija sultana Mehmeda II El-Fatiha…

- Marketing -

Vrpcu su presjekli Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj, Mirnes Bašić, premijer Zeničko-dobojskog kantona, i Arnel Isak, ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline u Vladi Zeničko-dobojskog kantona.

Kakanj: Projekat o kojem će se dugo govoriti realizuje se ‘u tišini’

Načelnik Bajtarević tokom obraćanja prisutnih izrazio je zadovoljstvo zbog još jednog u nizu završenih projekata na području općine Kakanj te je poručio kako će ovo će biti jedna lijepa slika sa ovim mostom kojim ćemo slati prilikom obilježavanja značajnih datuma Bosne i Hercegovine kada silne delegacije koriste ovaj put preko Kraljeve Sutjeske da posjete kraljevski grad Bobovac.

  • Zadovoljstvo mi je u ime Općine Kakanj da vas s ovog mjesta pozdravim, zahvalim se na dolasku. Koristim priliku da se zahvalim izvođaču radova na ovom današnjem mostu koji otvaramo, to je firma Trgošped d.o.o. Kakanj i iskazati jedno veliko zadovoljstvo i hvala Vladi ZDK, kao i resorsnom ministarstvu što su odlučili izdvojiti sredstva da završimo izgradnju ovoga mosta u Kraljevoj Sutjesci. Svi se sjećamo kakav je taj most bio, drveni, oronio već godinama. Ovo sada što gledamo je potpuno nova slika Kraljeve Sutjeske i svakako da će ovaj most biti most i prijateljstva između Općina Kakanj i Općine Vareš a itekako će dobro doći mještanima i Kraljeve Sutjeske ali i naselj Nažbilj, Lipnica i svih drugih mjesta na ovom području. Ovo će biti jedna lijepa slika sa ovim mostom kojim ćemo slati prilikom obilježavanja značajnih datuma Bosne i Hercegovine kada silne delegacije koriste ovaj put preko Kraljeve Sutjeske da posjete kraljevski grad Bobovac. U to ime, u ime Općine Kakanj i svoje vlastito ime svima vam se zahvaljujem, zahvaljujem se Vladi ZDK i zahvaljujem se što se danas uveličali prigodu da ovaj most proglasimo otvorenim i da ga stavimo na raspolaganje svim našim sugrađanima i svim posjetiocima ovoga kraja, kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

Bašić: Most je od višestrukog značaja

Mirnes Bašić, premijer Zeničko-dobojskog kantona je istakao da je ovo prvo presijecanje vrpce, do sada nije bilo prakse da ovakve i slične objekte otvaraju na ovaj način.

  • Prisustvo ministara danas ovdje i mene govori koliko nam je od značaja ovaj most. Ovaj most nije samo da spaja lijevu i desnu obalu rijeke Trstionice već on je ovdje višestrukog značaja o kojem je govorio evo i načelnik i ministar. Hoću da kažem da nismo imali praksu već dugi niz godina da ovakve objekte i slične objekte i iz oblasti obrazovanja, zdravstva, vodoprivrede… nismo nikad ovako svečano ni polagali kamene temeljce a evo nismo nikada do sada ni presjecali vrpce. Ono što kažu u narodu: „Što nije zabilježeno, što nije uslikano, nije ni urađeno“. Opredjeljenje Vlade ZDK u ovoj godini, ako Bog da i narednoj godini će biti da ćemo na svake ovakve manifestacije dostojanstveno i s ponosom doći da otvorimo, pustimo i predamo na upravljanje građanima Zeničko-dobojskog kantona, kazao je Bašić, premijer ZDK.

Iako je prošla i tekuća godina vanredna zbog pandemije koronavirusa koja je pogodila cijeli svijet, te s obzirom na političke krize na višim nivoima, Zeničko-dobojski kantona imam dobru finansijsku stabilnost.

  • Prošla godina a i ova vanredna je godina u funkcionisanju svih nivoa vlasti u državi i svijetu, ja s ponosom mogu da kažem da ova vlada sa jednim domaćinskim odnosom spram javnih sredstava može biti ponosna na evo finansijsku sliku Zeničko-dobojskog kantona kada je u vrijeme pandemije i u vrijeme, da kažem političke krize sa nivoa Federacije BiH, mi imamo dobru finansijsku stabilnost Budžeta ZDK, tako da svi naši korisnici Budžeta mogu biti sigurni da ćemo mi sve što smo zacrtali u ovoj godini i ispuniti i da ćemo do kraja godine donijeti Budžet za 2022. godinu koji će biti daleko veći od budžeta ove godine. To je znak da ćemo i u narednoj godini ulagati u infrastrukturu, ulagati u objekte iz oblasti obrazovanja, ulagati u vodne objekte tako da ćemo ispuniti i sve naše ciljeve koje imamo od imenovanja vlade 2015. godine. Ja sam danas posebno ponosan što danas na ovom ovdje mjestu presijecamo vrpcu i otvaramo ovaj most, tako da ćemo ja se nadam i narednih godina i na ovoj dionici ponovo imati prilike da imamo ovakve situacije, posebno mi je drago da prvu vrpcu presijecam u Kraljevoj Sutjesci u mom rodnog gradu Kaknju, kazao je Mirnes Bašić, premijer Zeničko-dobojskog kantona .

Svečanom otvorenju mosta u Kraljevoj sutjesci prisustvovali su: Nermin Mandra, zastupnik u Državnom parlamentu, Mirnes Bašić, premijer Zeničko-dobojskog kantona,  ministri Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Ivica Šarić, umjetnik rođen u Kraljevoj Sutjesci, predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj, direktori javnih utanova i preduzeća na području općine Kakanj i zastupnici u Skupštini  Zeničko-dobojskog kantona i brojni građani.

- Marketing -

Najnovije

Popularno