Sve više gladnih građana: Neko sanja avione, kamione, a neko tanjir čorbe

Neko sanja avione, kamione, a neko tanjir čorbe

Sve više gladnih građana

- Marketing -

Nekome su dvije-tri porcije hrane koje ostanu iza večere, iftara ili nekog druženja ništa, a nekome jedina želja. Brojne porodice u Sarajevu, ali i širom BiH čeznu za samo jednim pravim obrokom dnevno. Zahvaljujući građanskoj inicijativi Tanjir više, do sve većeg broja građana i dolaze obroci, na kućnu adresu.

– Prije nekoliko godina, tokom ramazana, jedna osoba se zapitala šta se dešava, gdje završava hrana koja ostane iza iftara. Na Facebooku je iznijela tu dilemu i pozvala da se ta hrana na neki način iskoristi. Vrlo brzo je dobila veliki broj istomišljenika i akcija je krenula. Svi koji su bili spremni da volontiraju tako što će preuzimati hranu po dojavi, te dostavljati porodicama u potrebi, okupljeni su u Viber grupu preko koje je vršena koordinacija preuzimanja donacija, rekli su nam iz građanske inicijative Tanjir više, te pojasnili da su im se priključili brojni ugostiteljski objekti, ali i organizacije i ustanove koje su organizovale događaje, te donirale hranu koja preostane.

Iz godine u godinu spisak onih kojima treba jedan obrok dnevno je sve duži, a reakcije sve tužnije. Veliki je broj onih koji nakon nekoliko mjeseci prvi put vide meso, jabuku ili bananu.

Nekada su to uglavnom bili stariji ljudi, a danas je sve više mladih koji su ostali bez posla ili koji rade za minimalnu plaću, plaćaju potstanarstvo i sl. Spisak se stalno revidira, skoro svakodnevno se upisuju novi korisnici.

– Nastojimo što ravnomjernije rasporediti doniranu hranu. U kontaktu smo stalno sa našim korisnicima, ali i donatorima. A donator može biti svako kome tokom dana preostane nekoliko porcija hrane.

Posebnu pažnju treba skrenuti institucijama, organizacijama koje često organizuju prijeme poslije kojih ostane veća količina hrane, da tu hranu doniraju za Tanjir više. Sve što treba je da jave ili na broj telefona ili preko FB stranice, naglašavaju iz ove građanske inicijative.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano