Šta nam donose naredni dani: Sprema li se zahlađenje i snijeg oko 28. decembra

Nakon još jednog perioda iznadprosječno toplog vremena, koje je i obilježilo ovogodišnji decembar, kraj decembar bi mogao donijeti promjenu sinoptike nad Europom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jačina zapadnih vjetrova u stratosferi će biti u padu u narednim danima. To će doprinijeti promjeni ponašanja polarne mlazne struje nad sjevernom hemisferom. Polarna mlazna struja će dobiti valovito kretanje što će otvoriti mogučnost spuštanja hladnog zraka na niže geografske širine sa Arktika, a i prodor topline na Arktik. To i našim krajevima povećava znatno šanse za zahlađenje sljedeće sedmice, piše BHmeteo.ba.

Slabljenje zapadnih vjetrova u stratosferi u narednim danima

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedno takvo se prema trenutnim prognozama nazire oko 28.12., koje bi nam donijelo najmanje jednu prolaznu i jaku hladnu frontu uz umjereno do jače zahlađenje i snijeg. Hladne fronte bez formiranja sekundarnog ciklona kod nas, su obično najviše naklonjene području naše zemlje tako da bi mi najviše i profitirali što se tiče padavina i snijega.

U slučaju formiranja neke ciklone oko nas ili širenja bloka od Britanije ka Skandinaviji možemo se nadati obilnijim snježnim padavina i dužem zadržavanju hladnoće. Ako se to ne desi, ostaje na prolaznom zahlađenju.

Šanse za hladnu frontu i zahlađenje oko 28.12. prema trenutnim prognozama su na nekih 50-60%.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE