Srbija će graditi gasovod kroz BiH

Hoteli i domaćinstva na Јahorini, zahvaljujući projektu koji je ozvaničen jučer, trebalo bi krajem godine da dobiju gas, a Republika Srpska i Srbija ubrzano kreću i sa realizacijom ranije ideje gradnje magistralnog gasovoda od Beograda do Banjaluke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je to direktor preduzeća “Sarajevogas” iz Istočnog Sarajeva Nedeljko Elek uoči ozvaničenja početka radova na distributivnom gasovodu Pale – Јahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem Republike Srpske, piše Glas Srpske.

  • Riječ je o projektu koji se odnosi na drugu fazu gasifikacije istoka Republike Srpske. Njime će biti obuhvaćeno šest opština i dva ski-centra, odnosno Јahorina i Igrišta. Lokalne zajednice na koje se odnosi ovaj projekat su Pale, Trnovo, krak prema Sokolu te Han Pijesak, Milići, Šekovići i Vlasenica – kazao je Elek.

Podsjetio je da se prva faza gasifikacije istočnog dijela Republike odnosila na “Toplanu“ u Istočnom Sarajevu te naglasio je da je taj posao završen i da su samim tim stvoreni uslovi za drugu fazu ovog važnog projekta čija je vrijednost 15 miliona maraka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Taj projekat finansiramo iz garancija Vlade Republike Srpske. Riječ je o krucijalnom projektu jer ćemo kroz taj distributivni gasovod da povežemo opštinu Pale sa Olimpijskim centrom “Јahorina“. Povećaćemo potrošnju gasa, što je nama vrlo važno zbog odnosa sa Ruskom Federacijom. Ovo je, praktično, nakon 30 godina da prvi put ukopavamo i postavljamo cijevi te da širimo našu primarnu, ali i sekundarnu mrežu – poručio je Elek.

Na pitanje kada bi taj projekat mogao biti završen, Elek je naglasio da očekuje da do 31. decembra puste gas prema Јahorini, odnosno da gasifikuju sve hotele i individualne potrošače na olimpijskoj ljepotici.

Uoči samog ozvaničavanja ovog projekta planiran je sastanak rukovodstva “Sarajevogasa“ i “Srbijagasa“ sa zvaničnicima Republike Srpske i Srbije u hotelu “Rajska dolina”.

  • Preduzeće “Srbijagas” nema ulogu u realizaciji druge faze projekta na istoku Srpske, ali je na Svesrpskom saboru u Beogradu donesena odluka da “Srbijagas” finansira magistralni gasovod do Banjaluke. Nazvali smo ga magistralni gasovod Beograd – Banjaluka – poručio je Elek.

Sa strane Vlade Srpske za nosioca ovog projekta, naglasio je, određeno je preduzeće “Sarajevogas“, a sa strane Vlade Srbije – “Srbijagas”.

  • Tako da nećemo više čekati na interkonekciju i idemo stranom Republike Srpske od Šepka do Banjaluke sa cijevima uz pravac dionice autoputa od Beograda do Banjaluke. Time ćemo gasifikovati praktično cijelu Republiku Srpsku – poručio je Elek.

Naglasio je da sve aktivnosti kreću od Šepka, gdje već imaju izlaz te da odatle radovi idu ka Bijeljini, gdje je već izgrađen gasovod te dalje do Brčkog trasom budućeg auto-puta pa sve do Banjaluke.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE