Saudijska Arabija prihvatila upitnik za izvoz crvenog mesa i piletine iz BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac izjavio je da je Saudijska Arabija prihvatila upitnik iz BiH za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa.

“Dobili smo pozitivan odgovor od saudijske strane, nakon što smo, u saradnji sa Uredom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima, aktivno radili na ispunjavanju upitnika i uspješno okončali taj posao”, rekao je Košarac.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Dodao je da će u narednom periodu Ured za veterinarstvo BiH od ministarstava poljoprivrede Republike Srpske i Federacije BiH zatražiti da kandiduju potencijalne objekte za izvoz crvenog mesa i piletine u Saudijsku Arabiju.

Prema njegovim riječima, prihvatanje upitnika iz BiH značajan je korak ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa i piletine, nego i zbog većeg obima vanjskotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju.

“Važno je podsjetiti da nam je odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz Republike Srpske i Federacije BiH na saudijsko tržište”, dodao je Košarac.

Naveo je da je otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

“Ostajemo privrženi očuvanju postojećih i otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima vanjskotrgovinske razmjene domaćih proizvoda. Osim EU, naš prioritet su tržišta Rusije i zemalja Evroazijske ekonomske unije, Kine, Saudijske Arabije, Izraela, Malezije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i slično”, poručio je Košarac, saopćeno je  iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH. (Akta)

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Brat i sestra iz Bosne i Hercegovine raspametili žiri i pokazali kako se pjeva

Nesvakidašnji nastup ove subote u Zvezdama Granda imali su...

Poskupljuju konzumna jaja u jednom dijelu BiH

Novo poskupljenje konzumnih jaja u bh. entitetu Republika Srpska...

Švicarac osuđen na 10 godina zbog ubistva bh. državljanina

Marko Uletić (49) sedmicama je ležao mrtav u svom...

Grmi, puše, pada: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do srijede

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme...