18.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

‘Sam svoj gazda u Kaknju’: Dobijaš mašine besplatno, dvije godine bez plaćanja PIO

Poznati smo kao narod koji je stručan za sve, mnogo zna, a opet nekako slabo se živi?!

Kako? Zapravo, iza svega se krije da smo stručni za sve i znamo sve o nauci za koju se nismo školovali, niti imamo približno iskustva u istoj, kao i što znamo sve šta se se događa kod susjeda i gdje on zapravo griješi dok radi.

Dakle, vrlo rado komentiramo i dijelimo savjete, mnogo manje radimo.

S velikim pouzdanjem, znanjem i iskustvom o kojem često govorite nekome drugom mogli bi profitirati, možda postati i „bogati u BiH“. To bi značilo sve ono što ste najviše željeli, ne raditi za privatnika koji će vam smanjivati platu ili vas iskorištavati, radno vrijeme određujete vi, neradne dane određujete vi… mnogo drugih beneficija, dok u isto vrijeme zarađujete.

Konačno imate mogućnost ostvariti čuvenu floskulu „sam svoj gazda“, a pri tome ćete dodatnom djelatnošću u našem gradu pomoći i našim građanima kako zbog pojedinih zanata ne bi odlazili u druge gradove, a u najboljem slučaju i zapošljavali te isplaćivali plaće za koje smatrate da su pristojne čovjeku.

Problem je u glavnom u početnom kapitalu, koji u Kaknju nije problem ko želi da radi.

Općina Kakanj već duži niz godina objavljuje pozive za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava za razvoj poduzetništva i obrta za 2021. godinu, projekat  “Pokreni svoj posao u Kaknju”.

Isti poziv otvoren je i danas, do 03.06.2021. godine.

  • Pozivaju se nezaposlene osobe sa područja općine Kakanj koje se nalaze na evidenciji Biroa za zapošljavanje i planiraju registrovati djelatnost, kao i fizička i pravna lica koja su registrovala djelatnost u 2021. godini, da podnesu zahtjev za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava za razvoj poduzetništva i obrta u 2021. godini – stoji u pozivu.

Ovim podsticajem predviđeno je sufinansiranje pokretanja i održavanja malih biznisa – preduzeća – d.o.o., profesionalnih djelatnosti, te obrta i srodnih djelatnosti (osim poljoprivrede i javnog prijevoza).

Podsticajna sredstva namijenjena su za:

  • refundaciju troškova obaveznih doprinosa – PIO, zdravstveno osiguranje i osiguranje od nezaposlenosti, za registrovanu djelatnost – period od 24 mjeseca (prva godina u iznosu od 100%, a maksimalno 395,00 KM/mjesec, druga godina 50%, a maksimalno 197,50 KM/mjesec),
  • sufinansiranje troškova nabavke mašina i opreme neophodnih za obavljanje registrovane djelatnosti u iznosu od 2.000,00 KM do 3.000,00 KM.

Za ostvarivanje predmetnih podsticaja kandidati su uz prijavu na Javni poziv dužni dostaviti sljedeću dokumentaciju (original ili ovjerene kopije):

  • zahtjev koji se može preuzeti na prijemnoj kancelariji Općine Kakanj ili klikom OVDJE;
  • uvjerenje da se lice nalazi na evidenciji Biroa za zapošljavanje Kakanj;
  • rješenje o registraciji djelatnosti (ukoliko je firma registrovana);
  • obavještenje o razvrstavanju djelatnosti prema Klasifikaciji djelatnosti (ukoliko je firma registrovana);
  • biznis plan;
  • Ovjerenu izjavu da će nakon odobravanja podsticajnih sredstava, registrovanu djelatnost održavati u trajanju od najmanje 24 mjeseca od dana potpisivanja ugovora o realizaciji projekta „Pokreni svoj posao u Kaknju“.

Odabrani kandidati će nakon što registruju djelatnost (za lica koja nisu registrovana) potpisati ugovor sa Općinom kojim će biti definisana međusobna prava i obaveze.

Općina će korisniku podsticajnih sredstava odobreni iznos za nabavku mašina i opreme  uplatiti nakon dostavljanja predračuna za nabavku i ovjerene izjave o namjenskom utrošku sredstava, a  troškove obaveznih doprinosa će uplaćivati mjesečno.

Odabrani korisnici predmetnih podsticaja preuzimaju obavezu da u roku od 30 dana od dana isplate podsticajnih sredstava Općini dostave dokaz o utrošku sredstava.

Uslovi za ostvarivanje prava na podsticaje navedeni su u Programu utroška sredstava iz Budžeta Općine Kakanj za podsticaj razvoja poduzetništva i obrta za 2021. godinu koji se može vidjeti klikom OVDJE.

Sve dodatne informacije mogu se dobiti u Službi za privredu, urbanizam i zaštitu okoline Općine Kakanj, Odsjek za lokalni ekonomski razvoj,  I sprat, zgrada Općine Kakanj svakim radnim danom od 07:00 do 15:30 sati ili pozivom na broj telefona 032/771 800 lokal 848.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO