SAD podiže tužbu protiv TikToka

Ministarstvo pravosuđa SAD-a planira usmjeriti nadolazeću tužbu protiv TikToka na optužbe da je popularna platforma društvenih medija kršila prava na privatnost djece umjesto na tvrdnje da je dovela u zabludu odrasle korisnike o svojim praksama privatnosti podataka, prema izvoru upoznatom s temom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Savezna trgovinska komisija SAD-a (FTC) istražila je potencijalna kršenja tog prava od TikToka i njegove matične firme ByteDance i proslijedila slučaj ministarstvu pravosuđa u utorak.

“Istraga je otkrila razloge za vjerovanje da imenovani optuženici krše ili se spremaju prekršiti zakon i da je postupak u javnom interesu”, rekao je FTC u tadašnjoj izjavi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reuters je 2020. godine prvi izvijestio da FTC i ministarstvo pravosuđa SAD-a istražuju optužbe da popularna aplikacija nije ispunila dogovor iz 2019., čiji je cilj bio zaštita privatnosti djece.

TikTok: Razočarani smo

TikTok je rekao da se nikako ne slaže s navodima FTC-a i da je razočaran što je agencija odlučila pokrenuti tužbu.

Istraga je odvojena od tekuće zabrinutosti u Kongresu da kineska vlada može nepropisno pristupiti podacima 170 miliona korisnika TikToka u SAD-u, što platforma negira, javlja Hina.

TikTok osporava zakon donesen u aprilu, koji zahtijeva od njegove kineske matične firme ByteDance da se oslobodi TikTokove imovine u SAD-u do 19. januara ili će se suočiti sa zabranom.

ByteDance je rekao u četvrtak da bi bez sudske intervencije zabrana bila neizbježna i da oduzimanje “nije moguće tehnološki, komercijalno ili pravno”.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE