Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Sad ću se ja vratiti da se obračunamo: Brčak osuđen na 2 mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti

Goran Stjepanović (47) iz Brčkog osuđen je na dva mjeseca zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti i nedozvoljenog posjedovanja oružja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presudi je prethodilo priznanje krivice optuženog.

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH saopštilo je da je okončalo postupak protiv Stjepanovića optuženog da je u avgustu ove godine u gradskoj pješačkoj zoni u Brčkom nedozvoljeno nosio automatsku pušku i ozbiljno prijetio gostu jednog lokala.

Za krivična djela nedozvoljenog držanja oružja ili eksplozivnih materija i ugrožavanja sigurnosti, Stjepanović je pred Osnovnim sudom Brčko distrikta BiH nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dva mjeseca.

Goran Stjepanović procesuiran jer je 4. avgusta u večernjim satima, u vidno pijanom stanju, došao ispred ugostiteljskog objekta u gradskoj pješačkoj zoni, ušao u lokal i tražio E. A. Našavši ga, Stjepanović je najprije pitao A. da li mu njegov sin duguje neki novac, a pošto mu je A. to potvrdio, rekao mu je: “Sad ću se ja vratiti da se obračunamo”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zatim se udaljio u nepoznatom pravcu, da bi poslije par minuta ponovo došao do lokala noseći u ruci automatsku pušku s pripadajuća dva okvira municije u kojima se nalazilo 30 metaka. Vidjevši ga kako dolazi naoružan, A. je iz straha za svoj život pobjegao na zadnja vrata lokala, navodi se u optužnici.

Odmah po prijavi incidenta, Tužilaštvo je u skladu sa svojim nadležnostima, a u saradnji s Policijom Brčko distrikta BiH, brzo intervenisalo otvorivši krivičnu istragu i pokrenuvši postupak protiv osumnjičenog. Za tri mjeseca, Tužilaštvo je već okončalo istragu podigavši pred sudom, 2. novembra, optužnicu za krivično djelo Ugrožavanje sigurnosti. Kako je držao automatsko oružje, čija nabavka građanima uopšte nije dozvoljena, Stjepanović je istovremeno optužen i za krivično djelo nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. U postupku pred brčanskim Osnovnim sudom, optužnica je najprije potvrđena, a nakon prihvatanja sporazuma o priznanju krivice, Stjepanović je nepravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od dva mjeseca.

Prije izricanja jedinstvene kazne sud mu je utvrdio pojedinačne zatvorske kazne od 30 dana za ugrožavanje sigurnosti, odnosno od jednog mjeseca i 15 dana za nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija. Sud je od optuženog, radi uništenja, oduzeo automatsku pušku M70, dva okvira za automatsku pušku i 30 metaka kalibra 7,62 milimetra, a izuzev odluke o sankciji, presuda se može pobijati žalbom pred Apelacionim sudom Brčko