Prva transplantacija lica i ruku na svijetu: Mogu se opet smijati

Prošlo je više od dvije godine otkako se Joe Dimeo zadnji put mogao nasmijati.

Dimeo je u julu 2018, kao 20-godišnjak, zaspao za volanom, izgubio kontrolu nad vozilom i udario u rub puta nakon čega se auto zapalio.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Spasio ga je prolaznik, koji ga je hrabro izvukao iz vozila prije nego što je ono eksplodiralo. Dimeo je zadobio opekline trećeg stepena na gotovo 80% tijela. Ostao je bez kapaka, ušiju i većine prstiju. Takođe je imao velike ožiljke na licu i vratu koji su mu djelimično prekrivali oči i zbog kojih se otežano kretao, piše CNN.

Operacija je trajala 23 sata

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Ove srijede su ljekari bolnice NYU Langone saopštili kako su, nakon 23 mučna sata operacije, uspjeli Dimeou transplantirati kožu lica i ruke. Operacija je obavljena u avgustu prošle godine, ali ljekari su čekali neko vrijeme da je proglase uspješnom jer je trebalo vidjeti hoće li doći do odbijanja transplantanata.

  •  Do sada je uspješno izvedeno preko stotinu transplantacija ruku i skoro 50 transplantacija lica. Dakle, nije bilo razloga zašto ne bismo mogli uspješno obaviti oba procesa”, rekao je u srijedu ljekar Eduardo Rodriguez, voditelj tima koji je izveo transplantaciju.

Do sada su na svijetu bila dva puta pokušaja transplantacije lica i ruku, ali obje operacije su bile neuspješne.

  • Morali smo izbjeći infekciju, trebalo je sve izvesti što je brže moguće. Morali smo pažljivo birati donora i primijeniti najsuvremeniju tehnologiju kako bismo osigurali uspjeh. Upravo to smo i učinili. Joe je zdrav, mlad, jak, voli vježbati, zdravo jede i snažno je želio da ova operacija uspije”, kazao je Rodriguez.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Uzeli tkivo od umirućeg donora

U operaciji je učestvovalo 80 ljudi iz šest hirurških timova. Izvodila se u dvije operacijske sale. U jednoj su ljekari uklonili tkivo lica i ruku s umirućeg donora i zamijenili ga s 3D protezom, piše Index.hr.

  • Uvijek počinjemo operaciju minutom ćutnje kako bismo odali počast porodici donora. Treba imati na umu da se neko mora odreći svog života kako bi drugi mogli nastaviti živjeti”, napomenuo je Rodriguez.

Nakon toga su u drugoj sali ljekaru Dimeou pričvrstili novo lice i ruke. Zatim je bio na odjelu intenzivne njege četrdeset i pet dana te dva mjeseca na stacionarnoj rehabilitaciji.

Mladić je uskoro naučio otvoriti nove kapke, micati novim rukama i ponovno se smiješiti.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Mehić: Koja su to glavna dva problema današnjih penzionera u FBiH

Predsjednik Upravnog odbora Saveza penzionera FBiH Redžo Mehić je...

Uhvatio komšiju kako mu baca sihire, zatražio savjet: Šta da radim?

Da li crna magija postoji, vječito je pitanje rasprave. Jedan...