Prilivi u budžet ZDK u prvih šest mjeseci 253.689.527 KM, 24 posto veći od plana

“Ukupni prihodi i primici budžeta Zeničko-dobojskog kantona u prvih šest mjeseci ove godine iznosili su 253.689.527 KM, a što je 24 posto više u odnosu na linerani plan budžeta za taj period”, kazao je Feni resorni ministar finansija tog kantona Josip Lovrić.

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Napominje kako su “ukupni prilivi od poreza, neoporezivi prilivi, tekući transferi (transferi i donacije), prilivi namjenskih sredstava, vlasititi prilivi i prilivi od privatizacije ZDK-a” veći za 53 posto u odnosu na isti period 2021. godine.

 

“U odnosu na usporedno razdoblje januar – juni 2021. godine, porezni prilivi veći su za 40 posto, dok je linearni plan ostvaren sa 130 posto. Neporezni prilivi su manji nego prošle godine za 28 posto. Uzrok ovog manjka zapravo leži u činjenici da smo prošle godine imali veliko povećanje prilika na kantonalnim naknadama i neplaniranim uplatama po osnovu sudskih procesa. U odnosu na linearni plan za isto razdoblje, priliv ovih sredstava manji je za 15 posto”, objašnjava Lovrić.

 

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Prilivi tekućih transfera – donacija “višestruko su veći u odnosu na prošlu godinu”, a razlog tome su što je tokom prošlog mjeseca Vlada Federacije Bosne i Hercegovine tom kantonu transferirala 31.878.226 KM pa su zbog toga i ukupni budžetski prilivi toliko uvećani.

 

“Prilivi od namjenskih sredstava veći su za šest posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine i 48 posto manji od planske veličine. Vlastiti prilivi veći su za 15 posto nego prošle godine, a u odnosu na plan manji su za 29 posto”, ističe Lovrić.

 

Planirani budžet ZDK-a za 2022. godinu usvojen je na iznos od oko 438.000.000 KM, ali je u toku izrada rebalansa pa će taj budžet biti znatno uvećan. Prošlogodišnji budžet iznosio je 392.905.000 KM, a ostvaren je suficit u iznosu od 2.286.000 KM.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Brat i sestra iz Bosne i Hercegovine raspametili žiri i pokazali kako se pjeva

Nesvakidašnji nastup ove subote u Zvezdama Granda imali su...

Poskupljuju konzumna jaja u jednom dijelu BiH

Novo poskupljenje konzumnih jaja u bh. entitetu Republika Srpska...

Švicarac osuđen na 10 godina zbog ubistva bh. državljanina

Marko Uletić (49) sedmicama je ležao mrtav u svom...

Grmi, puše, pada: Evo kakvo nas vrijeme očekuje do srijede

Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme...