― Marketing ―

Prije no što dijete ostavite samo kod kuće, razmislite o 3 stvari

- Marketing -

Prije no što dijete ostavite samo kod kuće, razmislite o 3 stvarikoliko važnih pitanja

 

Ovo pitanje svaki roditelj postaviti će si u nekom trenutku – kada je u redu ostaviti dijete samo kod kuće?

- Marketing -

 

 

Prije nego se odlučite na taj korak, važno je razmisliti o nekoliko stvari koje će vam pomoći u donošenju odluke.

 

 

  1. Pokazuje li vaše dijete da je spremno za tu odgovornost?

 

Razmislite o sljedećim stvarima: pridržava li se kućnih pravila bez da ga stalno na njih morate podsjećati? Donosi li dobre odluke? Kako se nosi s rješavanjem problema? Slijedi li određenu rutinu?

 

 

Ostaviti dijete kod kuće velika je odluka, te je bitno da je dijete spremno na to koliko i vi, stoga je isto tako važno razmotriti želi li vaše dijete ostati samo kod kuće.

 

 

Prije donošenja bilo kakve odluke razmislite o ovim pitanjima te ćete potom imati jasniji odgovor na to je li vaše dijete spremno za ovu vrstu odgovornosti. Ako smatrate da ipak još uvijek nije, tada možete napraviti plan kako pomoći svom djetetu u toj velikoj prekretnici.

 

 

  1. Koje vještine vaše dijete treba imati?

 

Nakon što ste utvrdili da je vaše dijete u pogledu ponašanja dovoljno zrelo da ga se ostavi samog, razmislite (i provjerite) ima li odgovarajuće vještine koje su mu potrebne da funkcionira samostalno.

 

 

Primjerice, zna li dijete samo pripremiti ili podgrijati hranu? Zna li broj za hitnoće? Zna li svoje puno ime i prezime, adresu i kontakt brojeve vas ili nekog iz obitelji? Zna li zaključati vrata te kako postupiti ako netko nepoznat kuca?

 

 

Ako sa pouzdanjem možete reći “da” na svako od gornjih pitanja, to je dobar znak da je vaše dijete spremno kratko vrijeme funkcionirati kod kuće bez vas.

 

 

Ako to nije slučaj, nastavite educirati dijete i učiti ga vještinama potrebnima tako da jednog dana može bez straha ostati samo kod kuće.

 

 

  1. Što ako se radi o više djece?

 

Kada se radi o braći i sestrama, odnosno ostavljanju više djece samih, to će ovisiti o mnogo faktora.

 

 

Mogu li se kao ‘grupa’ brinuti sami za sebe? Koje su dobi? Mogu li surađivati bez onog ‘glavnog’? Mogu li uspješno riješiti sukob?

 

 

U konačnici, ono što je važno je osigurati da se vaše dijete osjeća samouvjereno i sigurno ostati samo kod kuće na kraći period vremena. Prije nego što odete, provjerite jesu li sve potencijalne opasnosti pod kontrolom i dalje od dosega djeteta, poput alkohola, lijekova, noževa, upaljača…

 

 

Također, pobrinite se da dijete razumije pravila, poput toga da ne otvara vrata nepoznatim osobama, ne koristi štednjak, ne odlazi samo iz kuće i slično.

 

- Marketing -