Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Prazna saopćenja više ne pomažu, potrebni konkreti koraci

Udruženje “Čuvari Bosne” smatra da ponovno obilježavanja 9. januara kao dana Republike Srpske uprkos odlukama Ustavnog suda BiH govori o popuštanju režimu u navedenom bosanskohercegovačkom entitetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Ponovno je održano neustavno obilježavanje 9. januara, dana Republike Srpske. Time se popušta separatizmu i šovinizmu koji provodi režim Milorada Dodika unatoč činjenici da je obilježavanje proglašeno protivnim Ustavu BiH. Potrebni su hitni i konkretni koraci, prije svega hitna eliminacija Dodika i njegovog režima s političke scene BiH. Također je neophodno smijeniti sve one u institucijama BiH koji nisu ispunili svoje zakonske obaveze i dužnosti da zaštite ustavni poredak zemlje. Njihova neaktivnost također je nedopustiva – citat je iz saopćenja.

Udruženje je još jednom pozvalo međunarodnu zajednicu da konačno preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake navodeći da je reakcija potrebna dok za to još nije kasno. To duguju građanima BiH koji su izgubili povjerenje da međunarodna zajednica uopće želi očuvati državu BiH. Prazna saopštenja zabrinutosti više ne pomažu i ne zadovoljavaju očekivanja građana BiH, ističu “Čuvari Bosne” naglašavajući da ukoliko u narednih sedam dana izostanu sve potrebne mjere, bit će to jasan signal da je probosanska strana prepuštena sama sebi u odbrani države BiH.

Bude li trebalo, potražit će i ovog puta saveznike i partnere u zemlji i inostranstvu radi odbrane suvereniteta i teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine, navodi Udruženje.

  • Visoki predstavnik Christian Schmidt je pogazio svoje obećanje od prošle godine da neće dozvoliti obilježavanje 9. januara u “prošlogodišnjem formatu”. Svjesni smo da se prošle godine zažmirilo na održavanje Dana u Istočnom Sarajevu kako bi se podigla ljestvica tolerancije i učinilo normalnim obilježavanje u Banjoj Luci. Međutim, organiziranje neustavnog praznika u Banjoj Luci ove godine ne mijenja činjenicu da je to i dalje kršenje Ustava BiH. Međunarodna zajednica i njene institucije su svojom popustljivošću prema Dodiku još jednom demonstrirale da nemaju ozbiljnu namjeru da zaštite ustavno-pravni poredak BiH – navodi također ovo udruženje u saopćenju.

Zbog kontinuiranog ignorisanja svojih obaveza i dužnosti od međunarodne zajednice, jedino preostalo rješenje za građane BiH koji žele očuvanje ustavnog poretka i cjelovitosti svoje zemlje jeste da sami organiziraju otpor Dodikovim nastojanjima da od entiteta RS napravi paralelnu državu unutar BiH.

Državne institucije BiH treba konačno da adekvatno reaguju s obzirom na to da nakon prethodnih upozorenja i saopštenja “Čuvara Bosne” nisu poduzele nikakve konkretne mjere. Institucije poput Tužilaštva BiH, Obavještajno-sigurnosne agencije, Državne agencije za istrage i zaštitu, ministarstava sigurnosti i odbrane su propustile priliku da zaštite ustavni poredak pravovremenim i odlučnim djelovanjem iako svakodnevno pred očima gubimo državu BiH, naglašava u saopćenju Udruženje “Čuvari Bosne”.