17.7 C
Kakanj
Subota, 31 Jula, 2021

Pozorišni spektakl u vidu mjuzikla ‘Aladdin’ – Vokalni trener Alma Ferović- Fazlić

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Imamo čast raditi sa velikim imenima! Alma Ferović-Fazlić vokalni je trener pozorišnog spektakla u vidu mjuzikla pod nazivom “Aladdin”, čija je premijera zakazana za mjesec april.

Ovaj veliki projekat radi se u produkciji JU KSC Kakanj i u koprodukciji sa Udruženjem “FANI” iz Sarajeva i u saradnji sa Baletnom školom “Ars” iz Zenice.

Alma Ferović Fazlić – Diplomirala i magistrirala na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na Odsjeku za muzičku teoriju i pedagogiju.

Postdiplomski studij završava i na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar (pjevanje/gluma/ples) nakon čega profesionalno usvršavanje nastavlja na Royal Academy of Dramatic Arts u Londonu i privatno u klasi profesorice Mary King.

Indijsko «classical i light» pjevanje usavršava u klasi renomirane indijske umjetnice iz UK Swati Natekar.

Počasni odbor Kraljevske muzičke akademije u Londonu dodjeljuje joj počasno zvanje Associate of the Royal Academy of Music (ARAM) kao jedinom bh. studentu a ujedno i dobitniku ovog počasnog zvanja koje se dodjeljuje bivšim alumnijima ove akademije, koji su dali značajan doprinos muzičkoj profesiji uopće.

Ovom nagradom i zvanjem internacionalno je priznat rad i doprinos Alme Ferović Fazlić na polju muzičkog teatra, a posebno na pokretanju ove oblasti u Bosni i Hercegovini.

Ovim je krunisan desetogodišnji rad ove bh. umjetnice, koja, nakon studija u Londonu te višegodišnjeg profesionalnog djelovanja širom svijeta, po povratku u Sarajevo osniva Institut za muziku, teatar i multimediju (iMTM), edukativnu platformu prvenstveno za muzički teatar koja nije egzistirala. iMTM je danas licencirani predstavnik Rockschool iz Londona, a kroz ovaj internacionalno priznat program dodjeljuje i akreditirane diplome.

Producentica je i muzička rediteljica, prvih i najpopularnijih mjuzikla u BiH, među kojima su: ”Briljantin”, ”Footloose”, ”Dirty Dancing”, ”Annie” i ”Flashdance”, gala koncerta “Broadway-West End mjuzikli 80” i predstave za djecu “Mravko Travko”, koji su se proteklih godina izvodili na velikim bh. pozorišnim scenama, među kojima su i Narodno pozorište u Sarajevu, Bosansko narodno pozorište u Zenici, Pozorište mladih u Sarajevu i Bosanski kulturni centar u Sarajevu, a sve produkcije gostovale su i u Hrvatskoj.

Autorica je dvadesetak članaka i radova objavljenih u časopisu za muzičku kulturu Muzika Muzikološkog društva Federacije BiH, čija je članica.

Aktivni je sudionik i predavač na međunarodnim seminarima i simpozijima. Od 2019. godine koordinator je za World Voice Day za cijelu teritoriju BiH.

Već deset godina sarađuje sa KKD Ivana Brlić Mažuranić u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj gdje je najnovije angažovana kao vokalni trener predstave “Jagor”, a kontinuirano gostuje i na Međunarodnom festivalu harmonike Bela pl. Panthy u Slavonskom Brodu u Hrvatskoj. Sarađivala je i na projektima produkcijske kuće Opera Circus iz UK.

Internacionalno koncertno iskustvo obuhvata UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A.R.Rahmanom, sa kojim nastupa u UK, Indiji, Kanadi, Australiji, Hong Kongu, Kuwaitu i Singapuru, londonskom Royal Festival Hall sa Orkestrom Londonske filharmonije.

Tokom školovanja u Sarajevu, kao članica i solista hora Gaudeamus, predstavljala je BiH u više od dvanaest zemalja Evrope, a nastupala je i sa orkestrom Sarajevske filharmonije.

Teatarsko iskustvo obuhvata i mjuzikl Lord of the Rings, u kojem je u originalnoj podjeli odigrala čak 492 predstave u ulozi Glorfindel, Elranien i glavnoj ulozi Galadriel na sceni Kraljevskog teatra Drury Lane, najstarijeg i najvećeg teatra u Londonu. Igrala je i u predstavama Sweeney Todd, The boys from Syracuse, cabaretnoj predstavi Let’s get away from it all i Sevdah operi (Dorset). U Narodnom pozorištu u Sarajevu ostvaruje i ulogu u predstavi Svila, Branka Vekića. Ostvarila je uloge u tv. serijalima Hotel Babylon (BBC1) i Lewis (ITV), a filmsko iskustvo obuhvata i ulogu u bollywoodskom hitu Rockstar, indijskog reditelja Imtiaza Alija.

Studijsko pjevačko iskustvo obuhvata: album grupe Fun-da-mental-All is war i pjesmu Srebrenica Massacre, za koju piše tekst i muziku, album indijskog perkusioniste Anandana Sivamanija-Malhalela i pjesmu Dancing on the Moon, filmske albume: Breaking and Entering i pjesmu Bentbaša, reditelja Antonija Mingele (Anthony Mingella), bollywoodske filmove Bose, pjesmu Afhganistan, Rockstar i pjesmu Aur Ho, Wishwaroopam i pjesmu Koi Kahin, Arima Nambi i pjesmu Naanum Unnil Paadi, Tamasha i pjesmu Tu Koi Aur Hai i najnovije 2.0 u režiji Shankara Panickera. Autorica je teksta i muzike za muzički dokument ”Srebrenica”, autorica muzičkog dokumenta ”Emina”, te muzike za dokumentarni film ”Heroj našeg doba”, u režiji Šekija Radončića.

Od 2008. do 2017. bila je angažirana kao gostujući predavač na predmetu Muzičko-scenski projekti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a od 2018., je u zvanju asistenta na predmetu ”Glas”, na Odsjeku za glumu pri Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo.

Na polju izvođačke umjetnosti internacionalno, tokom 2019/2020, kao solista snimila je background muziku za mjuzikl “Atkan Chatkan” indijskog kompozitora i dvostrukog oscarovca A.R.Rahmana (za film Slumdog Millionaire, Danny Boyle) i perkusioniste Annandana Sivamanija, kao i naslovnu pjesmu za muzički album “Pictures at an exhibition“, hollywood-skog dirigenta i kompozitroa Matt-a Dunkley-a iz UK, pod nazivom “Weeping woman”. Bila je solistica i na koncertima u Slavonskom Brodu u okviru Međunarodnog festivala harmonike Bela p. Panthy 2019. i 2020. godine.

Kolektiv Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, dodjeljuje joj nagradu “Dr. Razija Lagumdžija”, za najuspješnije rezultate u nastavi, umjetnosti i nauci u 2020. godini.

Udruženje iMTM

 

 

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO