Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Postupak u toku: Federacija BiH će dobiti još jedan grad, prvi u ovom kantonu

Općinsko vijeće Kiseljak je na prijedlog načelnika ove općine podržalo odluku o pokretanju postupka proglašenja općine Kiseljak gradom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Obrazlažući je, načelnik Mladen Mišurić Ramljak naglasio je kako je u pitanju politička odluka te da Kiseljak neće čekati druge općine koje imaju i više uvjeta za promjenu statusa iz općine u grad te je odlučio pokrenuti postupak kojim bi promijenili status iz općine u grad.

  • Tu, prije svega, mislim na Travnik koji je sjedište Srednjobosanskog kantona, ali i neke općine poput Jajca koje imaju kulturne i historijske uslove. Njihova je politička odluka da ne pokreću postupak, naša je da ga pokrenemo – kazao je načelnik Kiseljaka.

Istaknuo je kako je Kiseljak po mnogočemu poprimio obrise urbane gradske sredine, počevši od kulture življenja do bogatstva kulturnih i sportskih sadržaja te smatra kako uz druge preduvjete zaslužuje status grada.

Hoće li ga i dobiti, ovisi o podršci federalnih institucija vlasti, Vlade, a potom podrški u Parlamentu Federacije BiH, prenio je Travnički vjesnik.

Kiseljak je druga općina u SBK-u koja je pokrenula postupak proglašenja gradom. Prije Kiseljaka učinio je to Novi Travnik s načelnikom Stjepanom Dujom na čelu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

SBK jedini u Federaciji BiH nema ni jednog grada. Sve ove godine očekivalo se da taj status najprije dobije Travnik, ali je preustrojen u zajednicu općina.

Kako do preustroja Travnika nikad nije došlo, nekim općinama, poput Novog Travnika i Kiseljaka, čini se, dosadilo je čekati politički dogovor koji se pokušava postići od prestanka rata u BiH te su same odlučile napraviti iskorak koji je na dobrobit ljudi koji u ovim srednjobosanskim općinama žive.