23 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

Pogledajte pucanj ramazanskog topa iznad Kaknja: Medžlis IZ Kakanj uputio čestitku

Pucanj ramazanskog topa iznad Kaknja večeras je označio kraj posta, a na isti način će se u narednim danima do kraja svetog mjeseca označavati i vrijeme iftara.

Iako je ramazanski top privlačio pažnju građana koji su željeli biti prisutni, ove godine doček ramazana u tom smislu je bio skroman i bez prisustva gostiju jer su zbog pandemije koronavirusa zabranjena javna okupljanja.

Toplinu i radost ramazana su upotpunili i ezani s obližnjih džamija, što će se nastaviti i svaku narednu večer ovog mubarek mjeseca kada će topdžija Nijaz Neimarlija pred iftar oglašavanjem topa dati znak vjernicima da se omrse nakon dnevnog posta uz iftarsku sofru.

Domaćin koji je ustupio svoju avliju za ramazanski top, odmah nakon pucnja iz topa a zatim ezana koji su se oglašavali širom Kaknja, podijelio je hurme prisutnim.

Kakanj-x.com

Sve ovo odvijalo se u organizaciji Medžlisa islamske zajednice Kakanj ispred koje je, za pripremu i koordiniranje ramazanskog topa, bio zadužen Nevzet Kovačević, predsjednik Upravnog odbora.

Ovom prilikom, upustili su čestitku.

  • Ramazan je mjesec Božije milosti, oprosta i oslobođenja od patnje. Svim članovima Islamske zajednica sa prostora Medžlisa IZ-e Kakanj i svim muslimanima U Bosni i Hercegovini i širom svijeta čestitamo mjesec Ramazan u želji da ga ispostite i provedete u pokornosti svevišnjem Bogu i lijepim odnosom prema ljudima. Neka vam ovaj Ramazan donese vlastitu, porodičnu i društvenu sreću i našoj domovini mir, sigurnost i prosperitet. Ramazan šerif mubarek olsun – stoji u čestitki Upravnog odbora Medžlisa IZ Kakanj.

Građani ustrajni 

Iako kišovito vrijeme, građanima Kaknja nije predstavljalo problem da čekaju u redu za svoju lepinu, pogačicu, ramazaniju…

Kako se sve odvijalo nesporedno prije iftara, a lepine bile tople za vrijeme iftara, ispred njima omiljenih pekara stvorene su gužve.

Pucanj iz ramazanskog topa u Kaknju možete pogledati i OVDJE.

Ramazan je mjesec ibadeta, molitvi, pokajanja, praštanja i duhovnog uzdizanja i u ovom mjesecu post je obavezan za sve punoljetne i zdrave muslimane koji nisu na putu i dužni su postiti čitavih mjesec dana od zore do zalaska sunca.

To je treći temelj islama, a muslimani poste u svim godišnjim dobima s obzirom na lunarni kalendar. Godina muslimanskog kalendara je kraća za deset dana od sunčeve godine, pa se tako ramazan pomjera svake godine za deset dana. Ko posti 36 godina redovno postio je ramazan u svako godišnje doba i u svim mjesecima i danima.

S obzirom na to da su u našoj državi na snazi posebne mjere koje su naložene kako bi se zaštitilo zdravlje građana tokom pandemije koronavirusa i vjerski život je urganizovan u skladu s tim. Tako će i tokom ovog svetog mjeseca i intenzivni ibadeti koji su karakteristični biti poebnio organizoavni.

Teravije i zajednička okupljanja nisu dozvoljena, ali će imami putem modernih tehnologija organizovati online predavanja i komunikaciju s vjernicima.

Iako je ramazan ove godine dočekan u drugačijem ambijentu, njegova suština nije umanjena, a od vjernika se očekuje da se od suzdržavanja jela i pića suzdrže i loših riječi i djela, a mjesec posta ispune ibadetom i dobročinstvom.

 

 

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO