Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Pismo Bundestagu: Učinite nešto i spriječite mogući sukob u BiH

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grupa intelektualaca iz Bosne i Hercegovine uputila je pismo predsjedniku njemačkog parlamenta Michaelu Rothu i članovima Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga u kojem traže da Njemačka učini nešto kako bi pomogla Bosni i Hercegovini da izađe iz teške političke situacije u kojoj se našla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su u pismu iskazali zabrinutost za stanje u zemlji, te upozorili članove Vanjskopolitičkog odbora Bundestaga da je mir u Bosni i Hercegovini pod prijetnjom, a stabilnost zemlje ozbiljno ugrožena, piše AlJazeera.

„Ovo je posebno značajno imajući u vidu agresiju Rusije na Ukrajinu i činjenicu da se u ovom trenutku vodi rat u Evropi. Ne želimo dizati lažne uzbune, ali želimo skrenuti vašu pažnju jer vjerujemo da će, ako Bosna i Hercegovina ostane na sadašnjoj putanji, to dovesti do nasilnog sukoba. Posljedice takvog sukoba, bez obzira na njegove razmjere, bilo bi teško obuzdati i one bi se osjetile izvan granica Bosne i Hercegovine“, navode u pismu Senada Šelo Šabić, autorica i istraživačica iz oblasti političkih nauka i međunarodnih odnosa, advokat Senad Pećanin, Edina Bećirević, profesorica na Univerzitetu u Sarajevu, Sead Turčalo, dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu i Vedran Džihić, istraživač na Austrijskom institutu za međunarodne odnose i predavač na Univerzitetu u Beču.

Kreatori pisma smatraju da je glavni uzrok destabilizacije u Bosni i Hercegovini udovoljavanje etnonacionalističkim idejama i snagama.

„Etnonacionalisti promoviraju sektaštvo, netrpeljivost, pravnu nekažnjivost i nepoštivanje vladavine prava. Krše standarde liberalne demokratije i provode politike koje siju podjele i izazivaju strahove među građanima. Nedavni napad na LGBTQ+ aktiviste uz saradnju policije i desničarskih grupa, gušenje medijskih sloboda usvajanjem zakonskog prijedloga o kleveti kao krivičnom djelu i najava usvajanja zakona o nevladinim aktivistima koji će biti označeni kao ‘strani agenti’; to je serija povezanih događaja koji svjedoče da je podilaženje autokratskom modelu vladanja u ovom slučaju Milorada Dodika od strane zapadne međunarodne zajednice dovela do strahovlade u entitetu Republika Srpska“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Navode kako je ovo samo recentni primjer iz jednog dijela Bosne i Hercegovine, ali je ilustrativan za strukturalni trend u kojem etnopolitički politički lideri korak po korak ugrožavaju demokratsko-liberalni poredak u Bosni i Hercegovini i brzim koracima vode zemlju u opasnu situaciju.

U pismu je istaknuto da je, otkako je preuzeo dužnost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini 2021. godine, Christian Schmidt donio odluke koje su ugrozile izglede za uključivo, otvoreno i otporno demokratsko društvo.

Pozvali su njemački Bundestag i ovaj Odbor da nedvosmisleno i beskompromisno stanu iza principa liberalne demokratije kao osnove za mir i stabilnost u Bosni i Hercegovini.

- Marketing -