Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Penzioneri zahvalili Vladi: Urađen veliki zamah, to nam je životno važno

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i njegovi zamjenici, federalna ministrica finansija Jelka Milićević i federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, primili su u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu predsjednika Saveza udruženja penzionera/umirovljenika FBiH Redžu Mehića koji se ovom prilikom zahvalio na održanom obećanju Vlade o povećanju penzija za 11,1 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvećane januarske penzije isplaćene su u Federaciji BiH nakon što je Federalna vlada na hitnoj sjednici prošle sedmice dala saglasnost na Odluku Upravnog odbora Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje o akontativnom usklađivanju penzija za 11,1 posto od januara 2023. godine.

Premijer Novalić podsjetio je da je ovo rješenje usaglašeno na inicijativu predstavnika penzionera, a isplata omogućena nakon usvajanja ovogodišnjeg federalnog budžeta.

“Mi smo sretni i zahvalni vama penzionerima, jer smo zajedno uspjeli ovo provesti u djelo. To su omogućili upravo vaš pritisak i federalni budžet koji smo ove godine doveli na nivo najvećeg ikada do sada u Federaciji. Ovaj procenat od 11,1 posto će sigurno biti veći u aprilu, kada budemo imali zvanične pokazatelje o rastu BDP-a i troškova života u prethodnoj godini, a zbog čega je Zakon o PIO propisao da se svakog 15. aprila vrši redovno usklađivanje penzija. Ja sam najponosniji upravo na taj zakon koji smo donijeli 2018. godine i od kada smo uspjeli najniže penzije povećati za 52 posto, sa 326 na 495 maraka”, rekao je Novalić.

Dopremijeri i resorni ministri Milićević i Drljača, također, su istakli zahvalnost penzionerima na saradnji i partnerskom odnosu posebno kada je u pitanju jedna od najznačajnijih reformi PIO sistema, koja je provedena u mandatu ove Vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica Milićević podsjetila je na ogromne budžetske dubioze zatečene 2015. godine, posebno u Fondu PIO/MIO, ali da je Federalna vlada svojim radom u kratkom periodu Budžet FBiH iz deficita dovela u suficit.

Ministar Drljača je dodao da je najvažnije da je očuvan sistem i uvedena stabilnost.

Mehić je naglasio da su penzioneri bili svjesni da je Vlada sa prethodna tri povećanja penzija provedena od aprila do novembra prošle godine, iscrpila sve zakonske mogućnosti i da je stoga jedino rješenje za ovaj četvrti rast bilo da se predloži akontativni model.

“Zato želimo da vam kažemo jedno veliko hvala, jer svjesni smo da federalni budžet opterećuju i ostala velika socijalna davanja. Uoči usvajanja ovogodišnjeg budžeta pisao sam predstvnicima oba doma Parlamenta FBiH i upozorio koliko bi za nas penzionere bilo pogubno da su umjesto prihvatanja budžeta donijeli odluku o privremenom finansiranju. Time bi nas vratili na nivo penzija iz januara prošle godine. Ovako nam je mnogo lakše da sada čekamo april i redovno usklađivanje, kada će nam se od 1. januara retroaktivno nadoknaditi razlika u odnosu na sadašnjih 11,1 posto, kao i juni kada će uslijediti i vanredno usklađivanje penzija”, naveo je Mehić.

On je potvrdio i da je penzionerima novi Zakon o PIO od 2018. godine donio veliku sigurnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Uvijek ističem da sada imamo zakon koji je među najboljima, jer je donio mnogo odličnih rješenja, od bodovnog sistema i redovnosti isplata svakog petog u mjesecu, do usklađivanja penzija koje nam je omogućilo da više ne moramo moliti za povećanja. To je nama životno važno. Ovo je bio veliki zamah i okončan je kako treba. Omogućio je da najniža penzija za ove četiri godine bude povećane za 170 maraka”, kazao je Mehić.