Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Općina Kakanj ulaže za dobrobit građana: Niz mjera za očuvanje kvaliteta života

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Općina Kakanj nedavno je objavila kraći izvještaj o nizu podrški koje direktno utječu na svakodnevni život građana, donoseći olakšanje i rasterećenje kućnih budžeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz transparentnost i brigu za svoje stanovnike, Općina je predstavila niz mjera koje pokrivaju širok spektar potreba lokalnog stanovništva.

Jedna od ključnih inicijativa je besplatna mjesečna karta za učenike, što će značajno olakšati finansijski teret roditeljima. Osim toga, nezaposlene osobe koje predaju prijave na konkurse, porodice šehida, socijalne kategorije, civilne žrtve rata, ratni vojni invalidi, invalide 90 i 100 posto također će imati besplatne ovjere, pokazujući socijalnu osjetljivost Općine prema najranjivijim slojevima društva.

Obrazovanje je važno

Dodatno, Općina je prepoznala važnost obrazovanja te nudi besplatnu članarinu u Gradskoj biblioteci Kakanj, potičući pristup kulturnim i obrazovnim resursima.

Građanima je omogućeno i besplatno kontaktiranje općinskih službi putem specifičnog besplatnog telefonskog broja (0 800 2 06 06), s ciljem brže i efikasnije komunikacije sa lokalnom upravom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komunalije

Posebno važna odluka koja će utjecati na sve građane je odluka da svi stanovnici, bez obzira na to gdje žive, plaćaju istu cijenu odvoza otpada. Ova pravična praksa, prema Odluci o visini subvencioniranja troškova transporta komunalnog otpada iz udaljenih mjesnih zajednica, pokazuje želju Općine da svaki građanin bude tretiran jednako.

Osim toga, Općina će preuzeti troškove javne rasvjete, čime se razlikuje od drugih lokalnih uprava koje opterećuju građane.

Planirani iznos od 860.000 KM za plaćanje računa električne energije u 2024. godini pokazuje opredjeljenje Općine za unapređenje infrastrukture, uključujući i planove za proširenje javne rasvjete u 16 sela.

Socijalna podrška

U sferi socijalne podrške, Općina Kakanj kroz Centar za socijalni rad dodjeljuje jednokratne novčane pomoći za svako novorođenče, kao i značajne iznose pomoći za zaposlene i nezaposlene porodilje.

Načelnik Mirnes Bajtarević posebno se angažira u podršci penzionerima, planirajući značajan iznos za pomoć putem Udruženja penzionera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova inicijativa naglašava predanost Općine Kakanj prema dobrobiti svojih građana, postavljajući primjer za druge lokalne zajednice.

Svojim proaktivnim pristupom, Općina se ističe kao pozitivan primjer kako lokalna samouprava može doprinijeti boljem životu svojih stanovnika.

(K.P. / Kakanj-X.com)

- Marketing -