Općina Kakanj otporna na pandemiju: Ostvaren suficit, u novu 2022. godinu sa ambicioznim planovima

Bez obzira na poteškoće uzrokovane pandemoijom u prošloj godini, Općina Kakanj je uspjela ostvariti suficit te izaći iz prethodno akumuliranog deficita.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tokom svog rada izdvojili su značajna sredstva za pomoć privredi i poljoprivredu, a poticajima su finasirali otvaranje malih obrta. Nije izostala ni podrška učenicima, studentima, a značjna su ulaganja u sport i kulturu.

Tokom prošle godine, zahvaljujući dobrom rastu budžeta u Općini Kakanj čak su četiri puta imali rebalans. Uprava i Općinsko vijeće bilježe odličnu saradnju u prethodnoj godini, što im je dodatna motivacija da u ovoj godini rade još bolje u službi građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Na kraju godine nemamo ni jednu odluku da je nismo usvojili i sve ono što je bilo u planu premašili smo višestruko – oko 300% je premašen okvirni plan programa rada Općinskog vijeća i izvršili smo sve pripreme za rad za narednu godinu“, kaže predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj Slaven Katičić (HDZ BiH).

Kroz poticaje poljoprivredi implementirano je oko milion maraka, a značajni su transferi za udruženja građana koja ponude dobre projekte. S ciljem zadržavanja postojećih radnih mjesta, ohrabruje činjenica da se ljudi odlučuju na otvaranje vlastitih biznisa.

  • Ono što je bitno da su trendovi dobri, povećanje broja obrta je ono što je najbitnije za Kakanj. Mi kroz svoje poticaje zaista potičemo otvaranje obrta i zapošljavanja, odnosno zadržavanje postojećih radnih mjesta“, navodi načelnik Mirnes Bajtarević (SDA).

S obzirom na to da mnoga djeca iz Kaknja treniraju u različitim sportskim klubovima, Općina Kakanj nastavlja trend izdvajanja za sport i kulturu. Za 2022. godinu fond za sport bit će uvećan za 40.000 KM.

  • Općina Kakanj samo iz vlastitog budžeta u 2021. godini za studentske i đačke stipendije izdvojila je 363.000 KM. Ako uzmemo u obzir stipendisanje Vlade ZDK-a, ta je cifra 600-650.000 maraka i te trendove nastavljamo i u narednoj godini“, dodaje Bajtarević.

A Katičić ističe: „Mi se bavimo svojim poslom, bavimo se lokalnim temama, što su naša nadležnost, višu politiku ne diramo tako da i nemamo problema“.

Planovi za 2022. godinu, bar što se tiče Općine Kakanj, još su ambiciozniji. U toku je proces kreiranja kataloga slobodnih objekata i površina koje namjeravaju ponuditi domaćim i stranim investitorima s ciljem poboljšanja privrednog razvoja općine, piše Federalna.ba. Javni poziv je upućen fizičkim i pravnim licima koji posjeduju određene objekte ili su vlasnici zemljišta.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE