Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Novi klub u Kaknju ‘plijeni pažnju’: Bilo je puno pucanja i najbitnije fer i korektne igre

Općina Kakanj bogatija je za još jedan klub.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je zvanično održan i prvi trening novoosnovanog airsoft kluba Bajraktar iz Kaknja.

  • Treba pohvaliti momke koji su se odazvali bez obzira na vremenske uslove, posebno nove članove koji se prvi put susreću sa airsoftom. Bilo je puno pucanja, puno dobrih pogodaka, puno kretnje i što je najbitnije fer i korektna igra. Kafa poslije je dokaz da smo ostali u dobrim odnosima, kazali su iz AK Bajraktar nakon prvog treninga.

Kako nam je rečeno, AK Bajraktar je nastao u želji da druženje sa prijateljima ‘pomjeri sa nivoa monotonih kafa bez neke konkretne aktivnosti’ na jedan novi i korisniji nivo.

– Izabrali smo airsoft kako bismo našem društvu u Kaknju ponudili mogućnost da proba nešto novo, kaže Albin Muraja, predsjednik kluba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Airsoft je adrenalinalinski sport koji uključuje druženje u prirodi, zabavu, dosta snage, kondicije, taktike, ozbiljnosti i fer pleja, govori nam Muraja.

Klub trenutno broji deset aktivnih članova koji su dali maksimum kako bi ova ideja ugledala svjetlo dana.

Planovi za naredni period su nabavka opreme koja zahtijeva sredstva, promocija airsofta kao sporta u Kaknju, učešće klubova iz drugih gradova na susretima u Kaknju kao i naša posjeta njima na njihovim terenima.

-Članstvo ćemo proširivati postepeno kako se budu stvarali uslovi po pitanju opreme. A interes Kakanjaca je već veliki, kaže Albin Muraja za Kakanj-x.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

 

Šta je airsoft?

Airsoft je vojni simulacijski sport, sličan paintballu, u kojem se upotrebljavaju replike vatrenog oružja, koje izbacuju kuglice od tvrde plastike promjera 6 do 8 milimetara. Mogu biti mase od 0,20 g (za slabije replike), 0,23 g (za jače pištolje), 0,25 g (za puške), 0,28 g (za jake puške i snajpere) i 0,30 g (za snajpere).

Airsoft se razvio u Aziji u (Japanu i Hong Kongu), gdje je zbog strogih zakona teško legalno pridobiti oružje. Airsoft je popularan na Balkanu. Igrači moraju nositi zaštitnu opremu (posebne naočale od industrijskog polikarbonata) i moraju imati sigurnosnu riječ za prekid igre u slučaju da nešto pođe po krivu.

Ako se ne pridržavaju sigurnosni propisi, može doći do povreda. O njegovoj popularnosti govori i činjenica da ga koristi policija i vojska širom svijeta kao dio treninga.

Razlike između paintballa i airsofta

Airsoft teži da je oružje što realnije.

Streljivo je u spremniku, te nema vanjskih boca s plinom.

Domet Airsoft oružja je veći nego kod Paintball oružja (oko 50 metara).

Preciznost Airsoft oružja je veća.

Osim na plin, Airsoft oružje može raditi i na električne baterije.

Airsoft oružje je jeftinije od Paintball oružja.

Airsoft municija je jeftinija od Paintball municije (oko 7-10 naprema  1). Međutim, kvaliteta i cijena streljiva mogu varirati. Postoji i biorazgradivo streljivo.

Igrači u Airsoftu trebaju samo zaštitne naočale, ne i maske (iako mogu dekorativno nositi fantomke).

U Airsoftu obično svaki igrač kupuje svoju opremu.