Novalić objasnio koje kategorije stanovništva će Vlada FBiH novčano pomoći

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je uredbom odlučila jednokratno novčano pomoći socijalno ugroženim kategorijama društva uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, objasnio je koje će sve kategorije stanovništva dobiti ovu pomoć.

Jednokratnu pomoć od 100 KM dobiće penzioneri, borci i primaoci boračkih naknada, civilne žtve rata i porodice u stanju socijalne potrebe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Planiramo da pomognemo i njih sa znatnom pomoći. Priprema još jednu uredbu koja će se odnosti za socijalno ugrožene kategorije i za školarce sa istim iznosom. Vi ste svjedoci da smo zamrznuli marže na energetske derivate i osnovne prehrambene prozvode”, kaže federalni premijer i dodaje,

“Ovo nije naša prva reakcija, neće biti ni zadnja”.

Novalić je rekao da su budžetom kao Vlada reagirali na ove posljedice i da su dva puta povećavali penzije.

“Budžet za poljoprivredu, izbjeglice i niz drugih mjera smo uveli. To radimo zato što to treba raditi zbog ove situacije i jer to možemo i imamo rast BDP-a. Rasli su i izvozi. Imali smo i rast prihoda”, kazao je Novalić.

Istakao je da je obaveza Vlade FBiH da rješavaju ovu situaciju i da pomažu stanoviništvo.

“Vlada FBiH je to pokrenula ovu priču i Vlada RS se složila da zabranimo izvoz peleta i ogrjevnog drveta i već se vide rezultati. Ljeti trebamo reagitati da bi bili sigurni da će naši građani grijati zimi. Pozivamo i kantone i to za oblasti za koje su nadležni zajedno sa općinama uvedu neke mjere koje su kompatibilne sa našim mjerama”.

Uredba ima definiranu pomoć od 100 KM jednokratne pomoći.

“Za 380.000 penzionera, za korisnike boračkih naknada kojih ima 100.000 po 100 KM, te za osobe sa invaliditetom i civilne žrtve rata, pa oni koji su u stanju potrebe, socijalno ugoženi, dobiće pakete od 500 KM iz naših robnih rezervi, te vaučere od 100 KM za račune električne energije za socijalno ugrožene”, kaže Novalić.

Za kraj je Novalić apelovao i pozvao sve da se zajedno rješavaju problema. (N1)

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE