Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Nova zabrana za balvane: Podizanje rampe za pelet

Sa ciljem obezbjeđenja neophodnih količina za domaću prerađivačku industriju, Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH pripremilo je prijedlog odluke o zabrani izvoza određenih drvnih sortimenata, čime bi automatski prestala da važi prethodna odluka kojom je rampa bila spuštena i za sirovinu i pelet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Donošenjem odluke, koja bi bila na snazi do 31. maja ove godine, bila bi spriječena i šteta u domaćim šumama.

Кako je navedeno u dokumentu, privremena zabrana izvoza odnosila bi se na neobrađeno drvo četinara, bora, jele i smreke, zatim neobrađeno drvo hrasta i bukve. Na osnovu efekata ove odluke Savjet ministara bi produžavao zaštitne mjere.

“Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o  privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata i proizvoda od drveta”, stoji u prijedlogu odluke.

Predsjednik Asocijacije sertifikovanih proizvođača peleta u BiH Goran Ivanović rekao je “Glasu Srpske” da se nada da će novi saziv Vijeća ministara BiH uskoro održati sjednicu na kojoj će pripremljeni prijedlog biti usvojen kako bi konačno bila podignuta rampa za izvoz peleta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Кonačno neka dobra vijest. Iako poprilično kasno dobro bi došla da se ukine zabrana izvoza peleta. Već dva mjeseca potražnje na domaćem tržištu uopšte nema, a desetine hiljada tona stoji na lagerima”, rekao je Ivanović, dodajući da ima upita iz inostranstva te da se nada da će ukidanjem zabrane izvoza uspjeti koliko-toliko sačuvati proizvodnju. Dodao je kako očekuje da će s inostranim kupcima uspjeti da postignu dogovor te da im ne vraćaju uplaćene avanse iz prošle godine, nego da im isporuče pelet čim izvoz bude dozvoljen”, istakao je Ivanović.

On je upozorio da se na domaćem tržištu već pojavio pelet iz uvoza.

Predsjednik Udruženja drvoprerađivača RS Darko Partalo rekao je da su očekivanja od novog saziva Savjeta ministara BiH da prepozna interese privrede i građana i donosi odluke u skladu s tim interesima.

“Pozdravljamo prijedlog navedene odluke čijim bi donošenjem bile obezbijeđene veće količine sirovine za domaće drvoprerađivače. S druge strane, bio bi dozvoljen izvoz gotovih proizvoda, briketa i peleta. Trenutno svi imamo na lagerima pelet, proizvodnja je smanjena, domaće tržište snabdjeveno i nema potrebe da i dalje bude na snazi zabrana izvoza”, istakao je Partalo i izrazio nadu da će u toku ove godine snabdijevanje ogrevom na domaćem tržištu biti stabilno te da neće biti potrebe za uvođenjem novih zaštitnih mjera.