Nova školska godina danas počela u 10 gradova i općina ZDK, u ponedjeljak kreće u Žepču i Usori

Početak nove školske godine 2023/2024. donio je uzbuđenje i očekivanja u Zeničko-dobojskom kantonu. Danas je nastava započela u 10 općina i gradova, obuhvatajući 61 osnovnu i 30 srednjih školu pod ingerencijom Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ove škole pružaju obrazovanje na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku, omogućavajući tako učenicima da uče na jeziku koji im najbolje odgovara.

Nastava za osnovce i srednjoškolce u općinama Usora i Žepče, gdje lokalne zajednice imaju nadležnost nad predškolskim, osnovnim i srednjim obrazovanjem, te gdje se nastava izvodi prema nastavnom planu i programu na hrvatskom jeziku, počet će u ponedjeljak, 4. septembra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova školska godina donosi veliki broj đaka u školske klupe Zeničko-dobojskog kantona. U osnovne škole pod nadzorom Ministarstva obrazovanja ZDK upisano je ukupno 28.886 osnovaca, dok se u srednjim školama očekuje 10.769 srednjoškolaca.

Posebno je važno napomenuti da je u prve razrede srednjih škola upisano 3.084 đaka (bez podataka iz Žepča i Usore), dok se u prve razrede osnovnih škola u kantonu upisalo 3.259 đaka.

Ovaj impresivan broj učenika svjedoči o značaju obrazovanja u Zeničko-dobojskom kantonu i očekivanju roditelja i učenika da će školstvo pružiti kvalitetno obrazovanje i osigurati bolju budućnost za mlade generacije. Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Zeničko-dobojskog kantona ima izazovan, ali izuzetno važan zadatak da osigura da obrazovni proces bude efikasan, relevantan i pristupačan za sve učenike.

Nastava je ponovno u punom jeku, i svi zajedno, nastavnici, učenici, i roditelji, nadamo se da će ova školska godina biti uspješna i ispunjena znanjem i dostignućima.

NAJNOVIJE