― Marketing ―

Neum se rasteretio saobraćajnih gužvi, a turizam cvjeta: Crni, apokaliptični scenarijo nije ni na pomolu!

- Marketing -

Nekoliko dana nakon službenog otvorenja Pelješkog mosta, situacija u susjednom Neumu, turističkom biseru BiH, ne pokazuje neke drastične promjene koje bi se odrazile na broj dolazaka i noćenja; dapače, sezona ide svojim tokom, popunjenost kapaciteta je na nivou, a jedino mjesto gdje se primijete određene promjene je tranzitna saobraćajnica kroz samo naseljeno mjesto koja je konačno lišena velikih gužvi i čepova.

Ipak, upućeni tvrde kako se zbog toga može očekivati određeni pad saobraćaja u dijelu objekata koji se nalaze uz samu magistralu, no, s obzirom na to da neumski turistički kapaciteti uključuju i prostor “iznad” magistrale, kao i zbog situacije u kojoj se bilježi veći saobraćaj od sjevera novom saobraćajnicom iz zaleđa, za očekivati je kako će se ti eventualni gubici jednim značajnim dijelom uspjeti kompenzirati, piše Večernji list BiH.

Tranzitni saobraćaj

- Marketing -

Stigli su i prvi službeni podaci o saobraćaju, pa je tako na međunarodnim graničnim prijelazima Neum 1 i Neum 27. jula ove godine evidentirano 530 osoba (ulaz/izlaz), dok je na isti dan prošle godine na navedenim graničnim prijelazima evidentirana 681 osoba, kazala je za Fenu glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican Bošković.

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović izjavio je pak kako je dva dana nakon otvaranja Pelješkog mosta za saobraćaj, u jeku turističke sezone, broj putnika na graničnom prijelazu Klek manji za 42% u odnosu na prošlu sedmicu . Neumljani su takvo što i očekivali, a kada zbroje sve argumente, dolaze do zaključka kako otvaranje mosta ipak ima mnogo više pozitivnih posljedica na sam Neum.

Načelnik Neuma Dragan Jurković u izjavi za Večernji list kaže kako su se gužve i saobraćajni čepovi uvelike smanjili, dok je primjetan tek neznatan pad onih koji se zaustavljaju pored objekata uz samu magistralnu saobraćajnicu. Dakle, ističe on, nisu se ostvarili nikakvi apokaliptični, crni scenariji koje su neki prognozirali.

A kad je riječ o turističkoj sezoni, navodi kako otvaranje mosta neće imati utjecaja u pogledu broja gostiju. Već se za ovu sezonu može reći kako će biti uspješnija od prethodnih dviju, a Jurković to ilustrira i podacima prema kojima je trenutačna popunjenost kapaciteta iznad 90% te će se godina vjerovatno približiti na 70% rekordne 2019.

Branimir Butigan, predsjednik Udruge hotelijera Neum, u razgovoru za Večernji list kaže kako je u ovom trenutku još uvijek rano za konačnu ocjenu situacije u Neumu nakon otvorenja mosta, iako dodaje kako je posljedica manji tranzit, no nema drastičnih promjena.

– Tek su dva dana prošla, još je rano za zaključke, potrebno nam je još vremena kako bismo vidjeli kako će se razvijati situacija – kazao je Butigan, objasnivši kako tranzitni autobusi, koji čine veliki dio saobraćaja, još uvijek saobraćajuju kroz Neum.

Kada su u pitanju osobna vozila, kaže kako se osjeti manji pritisak, ali to još uvijek nije drastično.

Butigana smo pitali i kakva su očekivanja turističkih djelatnika kada je riječ o posljedicama otvaranja mosta, odnosno jesu li se radile analize i što su pokazale. Kaže kako su procjene da će doći do saobraćajnog rasterećenja, a to će najviše osjetiti objekti koji se nalaze uz Jadransku magistralu jer je dio turista u vozilima koja su bila u tranzitu odvajao dio vremena kako bi ručao ili kupio nešto.

S druge strane, ističe kako će općenito Neum kao općina osjetiti prednosti jer će se rasteretiti velikoga tranzita, odnosno prošlost će biti situacije u kojima su se stvarali ogromni saobraćajni čepovi i kolone, a koje su se u dane vikenda znale prostirati od jednog do drugog graničnog prijelaza.

Dobra popunjenost

– Tako smo imali situacije da se turisti u Neumu, ali i sami građani Neuma nisu mogli normalno kretati – naglasio je Butigan.

U kontekstu popunjenosti kapaciteta kaže kako nakon otvaranja mosta ne bi trebalo biti posljedica za hotelijere i broj gostiju. Jedino postoji mala bojazan što će se događati nakon što RH uđe u schengenski prostor, no nadležni ih, kaže Butigan, uvjeravaju da neće biti problema.

– Uvjeravaju nas da je stanje na granici zapravo već u režimu Schengena, tako da nikakvih promjena ne bi trebalo biti – naglasio je Butigan, dodavši kako to u praksi znači i da gosti koji se nalaze u Neumu, a koji, primjerice, idu na izlet izvan Neuma, ne bi trebali gubiti mnogo vremena na prijelazima.

Kada je pak u pitanju trenutačna situacija u kontekstu popunjenosti kapaciteta, Butigan kaže kako su zadovoljni sezonom, baš kao i rezultatima iz predsezone, popunjenost je dobra, ali se osjeti manja izvanpansionska potrošnja.

Neum je inače u ovu turističku sezonu ušao s jednom velikom promjenom u infrastrukturnom smislu, pa je tako svim domaćim gostima, ali i svima koji dolaze iz smjera sjevera, dostupna moderna magistralna saobraćajnica preko zaleđa koja Neum spaja sa Stocem, odnosno s dolinom Neretve. Generacijski projekt već pokazuje ogromne prednosti koje se reflektiraju kroz bržu i sigurniju saobraćajnu povezanost, a za očekivati je kako će brza cesta donijeti i nove mogućnosti razvoja ruralnog, odnosno agroturizma u selima neumskog zaleđa, piše Večernji list

- Marketing -

Općinski sud u Kaknju u 2023. godini izrekao 22 zaštitne mjere prema počiniocima nasilja u porodici

U periodu od 01.01. do 31.08.2023. godine Općinski sud u Kaknju je, shodno odredbama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici Federacije BiH, počiniocima...