Nastavlja li se rast kamatnih stopa na kredite

Kamatne stope na stambene kredite u Bosni i Hercegovini u prosjeku se kreću oko 3,5 posto i više su nego u zemljama eurozone, a njihov rast mogao bi se nastaviti i ove godine.

Europska središnja banka u prošloj je godini ključne kamatne stope povećavala četiri puta kako bi se usporila inflacija i vratila na ciljanu razinu od oko 2 posto, a taj bi se trend trebao nastaviti i u ovoj godini.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Zbog toga većina ekonomskih stručnjaka građanima koji imaju kredite s promjenjivom kamatnom stopom savjetuje da ‘fiksiraju’ svoje kredite.

Na kraju studenoga 2022. godine ukupni stambeni krediti iznosili su 2,51 milijarde KM ili 22,9 posto od ukupnih 10,95 milijardi kredita koji su plasirani stanovništvu posredstvom banaka iz Bosne i Hercegovine, potvrđeno je Feni iz Centralne banke BiH iz koje nisu htjeli prognozirali hoće li se rast kamatnih stopa na kredite nastaviti i u ovoj godini jer, kako kažu, to pitanje nije u njihovoj nadležnosti.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Inače, prosječna nominalna kamatna stopa na stambene kredite u KM u studenome 2022. godine iznosila je npr. za kredite s promjenljivom kamatnom stopom i do 1 godine fiksne kamatne stope 3,69 posto, za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 5 godina 3,32 posto, a za kredite s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 3,78 posto.

“Ako usporedimo kamatne stope na stambene kredite stanovništvu u BiH s kamatnim stopama na iste kredite u zemljama eurozone, može se zaključiti da su u BiH kamatne stope na višoj razini nego u eurozoni”, ističu iz Centralne banke BiH.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Tako su, primjera radi, u eurozoni krediti s promjenjivom kamatnom stopom i do 1 godine fiksne kamatne stope iznosili 2,93 posto (u BiH više za 76 baznih poena, b.p.), krediti s fiksnom kamatnom stopom preko 5 godina 3,30 posto (u BiH više za 2 b.p.) te krediti s fiksnom kamatnom stopom preko 10 godina 2,55 posto (u BiH više za 123 b.p.).

Iz Centralne banke BiH također su se osvrnuli i na inflaciju kazavši kako se očekuje njezino usporavanje.

“Negativni rizici na povećanje inflacije na koje smo ukazivali u prvom krugu projekcija u 2022. godini su se materijalizirali, o čemu smo izvještavali u svakom krugu brzih procjena inflacije. Projicirana je inflacija od 14,4 posto u 2022. godini te usporavanje u naredne dvije godine”, rekli su na kraju iz spomenute banke.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nermin Nikšić: SDP je demokratska stranka otvorena za različita mišljenja

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a oglasio se nakon odluke potpredsjednika...

Enesa radi sa 100 muškaraca i bolja je od njih: Ona je jedna od dvije zavarivačice u BiH

Enesa Lugonja jedna od dvije zavarivačice u FBiH ruši...

Mladi stručnjak iz BiH nuklearnu fiziku zamijenio konobarskom tacnom

Dušan Dubajić (27), mladi stručnjak iz Bosanskog Novog, kako...