Načelnik Bajtarević poručio: Nećemo dozvoliti da lijepu podsticajnu priču u Kaknju bilo koji pojedinac upropasti

Javni poziv za Regresiranje kamata za kredite odobrene u komercijalnim bankama u 2022. godini za poduzetnike i obrtnike sa područja općine Kakanj, javni poziv za Sufinansiranje nabavke nove poljoprivredne mehanizacije, priključaka, aparata i druge opreme u poljoprivredi, javni poziv za podnošenje zahtjeva za odobravanje i dodjelu podsticajnih sredstava za proizvedene – otkupljene količine voća i povrća… svi ovi pozitivi objavljeni su u samo pet dana.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Javni pozivi ovakvog tipa i podsticaciji skoro da nisu postojali, ne ovako javno, od 2000. do 2012 godine. Danas kada je ovih poziva sve više kako bi obični čovjek svoj hobi pretvorio u biznis uz malo “vjetra u leđa” pojedinci nastoje zlupotrijebiti. Osim što pokušavaju zloupotrebama dobiti sredstva, postoje i grupe kojima je cilj obeshrabriti običnog čovjeka da aplicira na javne pozive unaprijed selektirajući i prognozirajući loš ishod.

Protiv toga se teško direktno boriti u vrijeme savremenih tehnologija koje omogućavaju bezbroj lažnih identiteta i od istih svakojakih mišljenja.

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

U općini Kakanj trenutno je aktuelan podsticajni program za jesenju sjetvu po kojem je obezbijeđeno 200,00 KM po dunumu za oranje, frezanje, sjeme i đubrivo. Maksimalno za deset dunuma po aplikantu.

A uslov kako bi se apliciralo nije “papir kojeg nikog nema” već onaj koji će pored šanse koju pojdinac koji aplicira dobija i razvoj privrede u Kaknju. Uslov je kupovina sjemena i đubriva u kakanjskim prodavnicama, privrednim društvima.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Načelnik Bajtarević: Nećemo dozvoliti zloupotrebe!

Naravno već se naziru određene zloupotrebe koje prijete da jedan ovakav podsticajni program bude uništen – tvrdi načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević.

Kaže da ga takvi postupci čine jako žalosnim jer su htjeli kroz dodatnih 100.000,00 KM pomoći registrirane poljoprivrednike za nove površine zasijane pšenice, ječma i drugih kultura.

  • Nećemo dozvoliti zloupotrebe! Svaki račun i svaki pojedinac će biti detaljno kontrolisani! Nemojte da dozvolimo radi nekoliko desetina KM da upropastimo ovu značajnu podsticajnu mjeru, apelira načelnik Bajtarević.

Pozvao je i poslodavce da ne padnu pod pritiskom pojedinaca i  izdaju fiktivne račune i budu saučesnici u mogućim zloupotrebama.

  • Podsjećam da Općina Kakanj u 2022 godini za podsticaje poljoprivredi je obezbijedila preko 500.000,00 KM! Nećemo dozvoliti da lijepu podsticajnu priču u Kaknju bilo koji pojedinac upropasti, poručio je Bajtarević.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Staro pitanje, novi odgovori: Možemo li se od hladnog vremena stvarno razboljeti?

Brze promjene temperature, od iznenađujuće blage jeseni do ledene...

Slučaj proslijeđen Tužilaštvu: Učenik nasrnuo na nastavnicu u školi kod Vrbasa

U Osnovnoj školi "Bratstvo i jedinstvo" u mjestu Kucura...

Generacijski poduhvat: Sredinom godine kreće izgradnja najsloženije građevine u BiH

Direktor JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder bio je domaćin...

Investicija njemačke korporacije: Kako iz zraka izgleda izgradnja Lidla u Sarajevu

U Sarajevu je ovih dana počelo čišćenje i rušenje...