Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Načelnik Bajtarević nakon potpisivanja ugovora za osnaživanje žena u Kaknju: Cilj je zaposliti!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U prostorijama Općine Kakanj jučer je upriličeno potpisivanje ugovora sa Udruženjem žena općine Kakanj – UŽOK i Udruženjem žena “Trst” Tršće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na osnovu ovih ugovora Općina Kakanj će iznosom od 15.000 KM finansirati projekat UŽOK-a pod nazivom „Ekonomsko osnaživanje žena kroz obuku krojenja, šivenja, zidnog tkanja i heklanja ukrasnih predmeta“, te projekat Udruženja žena “Trst” Tršće pod nazivom „Šivenje ka snazi: Finansijsko osnaživanje žena“, također iznosom od 15.000 KM.

Načelnik općine Kakanj Mirnes Bajtarević je kazao da 2024. godine se radi o nastavku podrške za Udruženje žena općine Kakanj – UŽOK i Udruženje žena “Trst” iz Tršća.

  • Danas (op.a. jučer) smo potpisali ugovor za ekonomsko osnaživanje naših sugrađanki kroz razne radionice takanja, šivenja, heklanja želeći na taj način da pomognemo prije svega da se usavrše,  a da onda mogu ta svoja znanja iskoristiti i eventualno naći svoj posao. Imali smo nekoliko razgovora sa nekim firmama koje se bave tkanjem ili šivenjem i očekujem da bi možda u narednom periodu mogli i tu nešto uraditi da te žene prođu tu obuku i kurseve i uspijemo ih zaposliti – ustvari to i jeste cilj! Cilj je da im pružimo kroz ovu finansijsku podršku, da se one organiziraju i naprave dobru obuku njih dvadesetak, da spoznaju, saznaju, nauče kako se to radi a onda poslije toga da se zaposle i da  mogu jednostavno sami sebi zarađivati.

Predsjednica Udruženja žena “Trst” Tršće Elsa Čeliković je kazala također kako se radi o podršci općine koju je pružala i ranijih godina.

  • Kroz ovaj projekat će biti ponovo uključene žene iz prošlog projekta “Zajedno vezemo našu budućnost”, ali ovaj put idemo sa konkretnim proizvodima, kućnim papučama, spužvastim serdžadama, i svega onoga što rodi u toku samog projekta. Novina ove godine za ovaj projekat “Šivenjem ka snazi” imamo još jednu vrstu radionice a to je radionica dekupaža i kroz tu radionicu će biti angažovano 12 žena koje će  moći izrazom dekupaž na kutijama, tablama, slikanja na platnu… Preko 12 žena će imati mogućnost što kroz šivenje, vezenje i dekupaž da se nauči opet novim vještinama koje mogu njima dobro doći za finansijsko osnaživanje preko naše stranice kao i do sad mogu reklamirati svoje proizvode i samim tim steći finansijsku dobit – kazala je Čeliković.

Kroz ove projekte više od 40 žena će imati priliku da se kroz radionice krojenja, šivenja, tkanja, vezenja i dekupaža nauči novim vještinama koje mogu dobro doći za finansijsko osnaživanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Kakanj-X.com)

- Marketing -