Načelnici dva bh. grada kao primjer: Jutro uz stoni tenis, poslijepodne uz oranicu!

Posljedice agresije Rusije na Ukrajinu najviše osjeti ukrajinski narod koji svakodnevno umire, zatim normalni narod u Rusiji koji je pod raznim sankcijama od cijelog svijeta zbog ubilačkih planova predsjednika te države, pored glavnih aktera sukoba tu je i ostatak svijeta gdje je došlo do ogromnog poremećaja u ekonomiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ogromni su zahtjev za izvoz sirovina iz pojedinih država dok te iste države zbog ogromne potražnje i nesigurnosti tržišta smanjuju ili u potpunosti blokiraju izvoz kako bi bili sigurni građani te države.

Bosna i Hercegovina nažalost još uvijek mnogo zavisi od uvoza, a to je posljednjih nekoliko sedmica vidljivo na poskupljenju osnovnih životnih namirnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako je država suočena sa velikim problemom kojim se ne mogu izboriti ni daleko naprednije države svijeta brojni analitičari pritiske vrše i rješenja imaju „na riječima“. Ipak, poljoprivrednici pozivaju na ono što su oduvijek pozivali – domaćoj proizvodnji. Jer u ovoj situaciji samo takav put nas može spasiti u vremenu kada država ovisi o uvozu.

Dok jedni pokušavaju pronaći rješenja, drugi vrše „pritisak“, pojedini načelnici gradova odlučili su poslušati poljoprivrednike i na svom primjeru pokazati šta je ono što trebamo uraditi unatoč svemu što se dešava.

Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj, nedjeljno jutro prisustvovao je četvrtom otvorenom prvenstvu u stonom tenisu „Kakanj Open 2022“ u organizaciji STK “Kakanj” uz saradnju Javne ustanove Kulturno-sportski centar Kakanj!

Nakon što je svojim prisustvom uveličao ovaj događaj u popodnevnim satima načelnički komfor zamijenio je poljoprivredom.

  • Jutro uz stoni tenis, poslijepodne uz oranicu! – napisao je Bajtarević u opisu fotografije na kojoj se vidi oranica gdje izvršava radove.

U susjednom gradu Visokom također ista situacija.

Gradonačelnik Mirza Ganić smatra da su zelena polja  osnov našeg zdravog života, zbog toga je, kako navodi, posijao proljetni ječam, a uskoro sije i proljetnu pšenicu na drugoj parceli, kao i ostale poljoprivredne kulture.

  • Pred vratima smo proljetne sjetve, stoga iskoristimo priliku i posijmo sve poljoprivredne površine koje imamo na raspolaganju kako bismo osigurali zdravu hranu za sebe i svoju porodicu, ali i za tržište u našem Gradu, stoji u objavi Ganića, piše Hayat.ba.

NAJNOVIJE