15.7 C
Kakanj
Nedjelja, 13 Juna, 2021

Mještani Kraljeve Sutjeske pokrenuli izgradnju šadrvana: Potrebna pomoć

Mjesna zajednica Kraljeva Sutjeska obiluje takvim prirodnim bogatstvom da je brojni Kakanjci i Kakanjke pohode u ljetnom periodu.

Vjerovatno glavnu prirodnu ljepotu predstavlja kanjon rijeke Borive okružen zelenilom koji seže daleko u visinu, podsjećajući na filmske prizore, dok uz izrazito svjež, čist zrak posmatramo Kraljevu Sutjesku sa uzvišenja Streževice koja pruža jedinstven pogled.

Brojni su benefiti Kraljeve Sutjeske za duh čovjeka koje ne  možemo sve nabrojati ali teško je ne navesti susretljive i dobronamjerne mještane, Franjevački samostan u Kraljevoj Sutjesci u kojem su izloženi brojni artefakti muzeju, kraljevski grad Bobovac koji svojim ostacima pokazuje da se radilo o najsnažnijem centru kulturnog života srednje ili tzv. Gornje Bosne, sa specifičnim intenzitetom, stilskim i regionalnim karakteristikama.

Ilustracija / Arhiv Kakanj-X.com

U Kraljevsoj Sutjesci se nalazi i jedna od najstarijih džamija na Balkanu , za koju muslimanska tradicija kaže da ju je sagradio sultan Mehmed II el-Fatih 1463. godine prilikom pohoda na Bosnu i osvajanja Bobovca, te arhitektonski izvanredno osmišljena porodična kuća Ive Duspera sagrađena u 19. stoljeću, na malom prostoru svjedoče o stoljećima kraljeva, vladara, raznih osvajača, ratova, napada, oslobađanja i trajanja BiH, od “Kulina bana do današnjih dana”.

Mještani ulažu mnogo

Mještani su prepoznali bogatstvo svoje mjesne zajednice zbog čega ulažu  zajedničke napore na njenom uređenju i očuvanju.

S obzirom na cjelokupnu situaciju u državi, ponekad nisu u mogućnosti veće projekte finansirati. Međutim, ne nedostaje volje, želje i sve svoje resurse daju na raspolaganje.

Novi cilj mještana jeste obnoviti šadrvan koji je zastario, a godinama služi mještanima i gostima dobrinamjernicima za predah. Kako se radi o projektu koji zahtijeva veća finansijska sredstva, javili s se brojni mještani koji trenutno žive i rade u inostranstvu izražavajući veliku želju da pomognu.

Majstora su već pronašli, godinama radi u Kraljevoj Sutjesci, sam je ponudio se besplatno napraviti šadrvan za mještane Kraljeve Sutjeske.

Prema planu, šadrvan bi sadržavao kamin i još neke detalje koji će dodatno uljepšati boravak.

Kako bi se ostvario projekat mještana koji su do sada dali sve svoje resurse, potrebnan je materijal za izgradnju odnosno  dodatna finansijska sredstva.

Svi koje vole Kraljevu Sutjesku posjetiti, uživati u njenim bogatstvima pozivaju se da pomognu ovaj projekat. Svi zainteresirani za pomoć mogu se javiti predsjedniku mjesne zajednice Željku Kolakoviću i Perici Rodiću Rodanu.

 

Teren spreman za gradnju šadrvana

Podsjećamo, Općina Kakanj realizirala prvi dio projekta „ Uklanjanje ostataka građevine, saniranje lokacije, uređenje zelene površine i ozelenjavanje trga u Kraljevoj Sutjesci“ u martu tekuće godine.

Sredstva su osigurana iz Budžeta Općine Kakanj u vrijednosti ugovora: 61.481,18 KM.

 

Počeli radovi: Uređenje zelene površine i ozelenjavanje trga u Kraljevoj Sutjesci

 

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO