Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Mirsad Jašarspahić: Nema potrebe za širenjem panike, trgovcima ona odgovara

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
  • Mislim da smo u nekim oblastima dostigli plafon cijene. Vidimo na primjeru odjeće, odjevnih predmeta već dolazi do pada cijena jer jednostavno nema potražnje. Ono što me brine su energenti, konkretno plin, posebno u slučaju građana Kantona Sarajevo – da li će poskupiti, da li će biti nestašice i kako će odgovorne vlade reagovati na to – kazao je u Odgovorite ljudima ekonomski analitičar Admir Čavallić, te dodao:
  • Druga stvar, vezano za električnu energiju, mislim da se zaista previše olako oslanjamo na tu privremenu energetsku nezavisnost. Moram navesti Blok 7 Tuzla. Lično sam pisao nadležnom ministru, dobio sam odgovor da je to negdje u proceduri, ništa se ne zna. Mislim i bojim se da će građani više da idu ka uglju kao nečistom izvoru energije, zanemarujući pelet. Cijena će ostati visoka vjerovatno, zbog veće potražnje i onda će ići ka tim prljavim energijama. Nije to dobro u kontekstu aerozagađenja. Vezano za finalne proizvode, usluge, mislim da ima negdje plafon cijena. Ja sam nedavno se vraćao iz Beograda prema Tuzli, i sa lijeve i sa desne strane imate polja suncokreta. Znači poljoprivrednici vrlo brzo reaguju, konkretno po pitanju ulja očekujući da će imati veću prođu i da će tako možda oboriti cijene i u Srbiji, gdje je već niska cijena jestivog ulja, i u BiH. Tako da ima i nekih dobrih stvari. Ima i loših. Ne treba precjenjivati ulogu Vlade. Jeste globalna inflacija, ne može Vlada riješiti probleme, ali ne treba poslije ni ubirati profit u smislu ako privreda i građanstvo se pokažu otpornim, da kažemo da je vlada zaslužna za navedeno. Nije”, piše Federalna.ba.
  • Trgovcima odgovara panika. Desila se ta panika kad se kupovalo ulje i brašno, kad su nestali sa polica. Poslije kako je pao nivo panike, sistem snabdijevanja tih proizvoda je sasvim zadovoljavajući, ne može doći do nestašice. Vrlo često se sad postavlja pitanje hoće li zafaliti tih proizvoda na jesen, da li je na pomolu glad itd. To je upravo nešto što širi paniku. Nema potrebe za širenjem panike. Ukoliko građani koriste u ovakovj dinamici to je sasvim dovoljno”, zaljučio je predsjednik Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić.

 

Cijelu emisiju Odgovorite ljudima pogledajte OVDJE.

- Marketing -