Medžlis IZ Kakanj održao sjednicu povodom Dana džamija: Više projekata pokrenuto i realizirano

Odlukom Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, 7. maj se obilježava kao Dan džamija, datum koji simbolički podsjeća na stradanje, potpuno rušenje ili oštećenje velikog broja džamija, mesdžida i drugih vakufskih objekata tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu od 1992. do 1995. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U skladu s tim, na sjednici Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Kakanj razmatrano je stanje, zaštita i unapređenje vakufske imovine.

  • Također, u brojnim našim džematima pokrenuti su i realizirani različiti infrastrukturni projekti – saopćeno je iz Medžlisa Islamske zajednice Kakanj.

Razgovori o stanju vakufske imovine odvijaju se u kontekstu sjećanja na ratne strahote i devastaciju vjerskih objekata širom Bosne i Hercegovine tokom sukoba devedesetih godina prošlog stoljeća. Odluka da se 7. maj proglasi Danom džamija ima za cilj očuvanje sjećanja na te događaje i podizanje svijesti o važnosti zaštite i obnove vjerskih objekata kao kulturnog i duhovnog naslijeđa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Islamska zajednica u BiH kontinuirano radi na obnovi i očuvanju vakufskih objekata, kao i na unapređenju infrastrukture u džematima širom zemlje. Dan džamija se također koristi kao prilika da se istaknu dosadašnji uspjesi u ovim naporima, ali i da se naglasi potreba za daljnjim angažmanom u očuvanju vjerskog identiteta i prostora u Bosni i Hercegovini.

(Kakanj-X)

NAJNOVIJE