Majka iz BiH opisuje stravično iskustvo: Mjesec dana poslije poroda iz mene su izvadili dva metra zaboravljene gaze, ostala sam trajni invalid

Nakon teških, emotivnih, vrlo bolnih iskustava majki na porodu koje su rađale u našoj zemlji s pravom se pitamo imamo li ikakv sistem koji će zaštiti porodilje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Šta kada se  porod koji bi trebao biti najljepši događaj u životu jedna majke pretvori u bitku za preživljavanje, i nažalost završi trajnim invaliditetom majke?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Iskustvo koje je odlučila podijeliti još jedna porodilja u našoj  zemlji je priča o borbi sa sistemom, i bitkom za život majke koja je svoj epilog imala na sudu, a onda završila konačnom presudom, u kojoj je djelimično zadovoljena pravda. Doktorica koja je bila na porodu je dobila kaznu zatvora, koju je zamijenila na kraju novčanom, ali i zabranu rada jedan period.

 

Nažalost, posljedice po dalji kvalitet života majke su nesagledive, invaliditet koji je uzrokovao ljudski faktor na porođaju je trajni, o psihičkom zdravlju da ne govorimo.

 

Ovo je njena priča. Priča majke koja je rađala u Bosni i Hercegovini i koja je samo srećom ostala živa.

 

Pogledajte video OVJDE.

Naime, Udruženje „BABY STEPS“ provodi aktivnosti na zaustavljanju koruptivnih radnji u porodilištima u BiH kao dio većeg projekta „Podrška građanima u borbi protiv korupcije”, finansijski podržanog od USAID-a.  Kao najvažniji segment ove borbe uvijek se ističe spremnost i zahvalnost svim porodiljama koje su podijelile svoja iskustva.

NAJNOVIJE