Made in Kakanj: Novo na tržištu građevinskih materijala – ekološki i pametni betoni

TBG BH, članica prestižne njemačke grupacije Heidelberg Materials i kćerka kompanija Tvornice cementa Kakanj, sa svojih šest betonara od ove godine prva u BiH nudi inovativne održive i pametne transportne betone. Radi se o klasama betona pod krovnim brendom EcoBeton sa do 60 % manje CO2, kao i pametnim betonima brenda EcoBeton Smart za koje se koriste ugradbeni senzori za digitalno testiranje zrelosti betona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Današnjem društvu potrebne su izdržljive i pametne građevine za ugodan život sadašnjih i budućih generacija, a na građevinskoj industriji je da omogući da materijali koji se koriste za gradnju budućnosti budu održivi, odnosno da njihova proizvodnja što manje utiče na okoliš i klimu.

Održivo upravljanje je integrirano u kompletno poslovanje TBG BH. „Cilj nam je da budemo pioniri u industriji građevinskog materijala. To se odnosi na inovativne i visokokvalitetne proizvode, kao i na održivost i zaštitu klime. EcoBeton i EcoBeton Smart stoga su još jedna bitna komponenta ove strategije,” kaže Ehlimana Šehmehmedović, direktorica kompanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EcoBeton – Više budućnosti s manje CO

Tajna proizvodnje EcoBetona leži u cementu koji se proizvodi u matičnoj kompaniji Tvornici cementa Kakanj, a to su zeleni tipovi cementa sa izrazito smanjenim emisijama CO2. Sa EcoBetonom, TBG BH nudi smanjenje CO2 između 25 i 60 posto po kubnom metru betona u odnosu na referentnu vrijednost u industriji, ovisno o primjeni. Ovo smanjenje se postiže čisto tehnički i bez ikakvih kompenzacijskih mjera.

„Imamo brzinu, znanje, tehnologiju i partnere za predvođenje tranzicije prema održivoj gradnji. Ono što je za naše sadašnje i buduće kupce, klijente i investitore najvažnije jeste da sve ove nove vrste betona imaju iste tehničke performanse, odnosno da postižu iste čvrstoće, te da postižemo vrhunsku kvalitetu betona onako kako su to naši kupci i navikli,“ kazao je Enhad Goralija, rukovodilac odjela za materijale i tehnologiju.

Novi beton, EcoBeton, sa smanjenom emisijom CO2 još je jedan logičan korak prema klimatski neutralnoj budućnosti za TBG BH i proizvodnju betona u zemlji. EcoBeton proizvodi predstavljaju holistički koncept održivosti. Uz CO2-optimizirane cemente, korištenje reciklirane vode i potpunu mogućnost recikliranja betona tokom kasnijeg rastavljanja. EcoBeton optimiziran za CO2 ostaje regionalno proizveden proizvod s dokazanim visokim standardima kvalitete i svojstava obrade.

Pametni beton – EcoBeton Smart – tehnologija u službi uštede vremena i novca

Sve marke EcoBetona (EcoBeton Classic, EcoBeton Plus i EcoBeton Sulfo) moguće je naručiti i kao EcoBeton Smart koji dolazi sa senzorima za digitalno praćenje zrelosti i prirasta čvrstoće betona. Radi se o digitalnom rješenju SmartRock partnerske kompanije Giatec, koja je također dio Heidelberg Materials grupacije.

SmartRock je digitalni sistem koji koristi bežične senzore ugrađene u beton za praćenje temperature i prirast čvrstoće svakih 15 minuta do 60 dana. Informacije su dostupne u stvarnom vremenu putem aplikacije za pametne telefone, što graditeljima omogućava smanjenje gubitaka u svim segmentima: u vremenu, materijalima, putovanju i troškovima, ubrzavajući gradnju na gradilištu.

SmartRock je korišten u više od 10.000 građevinskih projekata širom svijeta i pokazao se kao revolucionarno rješenje u građevinskoj industriji. „Njegova upotreba eliminiše nesigurnost testnih kocki betona na gradilištu i vrijeme provedeno u čekanju rezultata, jer senzori sada šalju podatke u stvarnom vremenu direktno na mobilni uređaj. SmartRock se brzo i jednostavno postavlja direktno u beton, a mi pružamo sve tehničke savjete i punu podršku uključujući i dizajn betonske mješavine, kalibraciju senzora i njihovu dostavu na gradilište,” pojasnio nam je Goralija.

Sve informacije o EcoBetonu i EcoBetonu Smart dostupne su na stranici kompanije www.tbgbh.ba

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE