Kozlo spreman za trku: Organizacija “Kakanj za 5” je na vrhunskom nivou

Za trčanje nije bio zainteresiran, ali jedan poziv od prijatelja mu je promijenio život. Hadis Kozlo iz Kaknja imao je svoje planove o budućim zanimacijama ali sudbina je htjela da postane trkač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Trčanjem se počeo baviti u augustu 2021. godine na nagovor prijatelja iz ekipe Kilometar života. Njegov brat i Esmin Brodlija bili su u toj ekipi, pozvali su Hadisa kako bi bio dio akcije za djecu sa poteškoćama u razvoju ili koja nisu bila u mogućnosti kupiti školski pribor.

Kad su ga prvi put pozvali priznaje da se zabrinuo s obzirom na dugu stazu kojom se trebalo trčati. Predložili su mu da se priključi na pola staze. Sedamnaest kilometara Kozlo je uspio pratiti tempo, uprkos strahu uspio je izdržati što je bio ključni trenutak da je danas jedan od najboljih trkača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njegova prva trka bila je u Vogošći već krajem septembra iste godine kad je počeo da trči gdje je u ukupnom poretku završio na 18. poziciji, što je kao amater iznenadio sve. To je bio „alarm“ za profesionalne trkače.

Na toj utrci upoznao je novog prijatelja, a danas trenera Uroša Gutića koji je najbolji atletičar u ovom trenutku na 3, 5, 10 kilometara. Iskusni Gutić primjetio je sposobnosti Kozle i odmah ga pozvao da treniraju zajedno u klubu Borac iz Banja Luke.

Hadis danas trenira u svom gradu, iako je član atletskog kluba Borac iz Banja Luke, po instrukcijama trenera.

“Treniram tako da mi trener Uroš pošalje plan, ja trčim po svom gradu a zatim mu preko aplikacije pošaljem kako sam uradio trening. Klub Borac predstavljam na republičkim, državnim prvenstvima. Državno prvenstvo u polumaratonu je održano u septembru prošle godine gdje sam učestvovao gdje sam napravio svoj najznačajniji rezultat 4. mjesto sa najboljim rezultatom na 21 kilometar 1:16:44.”

Pored najznačajnijeg rezultata u polumaratonu na 10 kilometara ostvario je rezultat 35:10 u Sarajevu te u Nikšiću na pet kilometara za 16 minuta i 35 sekundi.

Također, osvojio je 2. mjesto u Kaknju na 5K, 1. mjesto na Unusual maratonu u sklopu kojeg se održavala trka na 10K gdje je bio prvi i 3. mjesto Stolac 10K.

“Otkud on na cesti?”

Prisjeća se početaka i kako je okolina bila skeptična.

“Bilo je ma odustat će on, ne može on to… Ali moja volja, disciplina, rad, red i predanost tračanju me motiviralo da idem svaki dan, da trčim i nastavim, a tu su i moji rezultati koji su dolazili. U početku me prijatelji nisu odmah ozbiljno shvatali ali sad je već druga priča. Prvobitno je bilo kad krenem trčati: „Otkud on na cesti?“. Uvijek je to bilo, ali sad kad sam ostvario neke rezultate sad je druga priča.”

“Neopisiv je osjećaj kad vidite ljude koji vas podržavaju”

Smatra da je za njegov grad veliki pogodak što se u njemu održava trka Kakanj za 5 i gdje se okupe brojni građani koji podržavaju atletičare i trkač, što im posebno znači.

“Neopisiv je osjećaj kad vidite ljude koji vas podržavaju, plješću i govore hajmo naprijed. Utrka kao utrka je sigurno jedna od boljih u Bosni i Hercegovini. Organizacija utrke Kakanj za 5 je na vrhunskom nivou. To neću samo ja reći, spada sigurno ako ne u Top 3 onda u Top 5 trka u BiH od kako se održava. Što se tiče zahtjevnosti ima uzbrdica i nizbrdica ali ja sam se navikao, u svom sam gradu. Valovita je staza ali se može ostvariti dobar rezultat.”

Za svoju karijeru kaže da je tek krenula uzlaznom putanjom a zatim podijelio svoje ciljeve.

“U budućnosti je cilj istrčati bolji rezultat na pet kilometara na polumaraton i adekvatno se pripremiti za maraton od 42 kilometra, to imam u planu. “

Prednosti trčanja

Kako smo ranije naveli, Kozli je trčanje promijenilo život na bolje.

“Trčanje kao trčanje donijelo mi je puno dobrih stvari, prvenstveno zdravstveno, psihički, fizički. Kada su u pitanju pripreme tu ima više stvari, od ishrane, ritam spavanja, odmor, regeneracija sve je potrebno da bi se mogao pripremiti za utrku”, kazao je Kozlo.

Svojom pojavom i rezultatima na trkama utiče na okolinu, mnogi ga bodre kada ga vide da trenira kroz grad.

“Godi mi iskreno, u u mojim počecima je to bilo zaista teško. Kad krenem trčati nigdje nikog a već sada kako su me primjetili mnogi ima djece na ulici, mlađih i kažu: “Hajmo naprijed!, Super si!”. Na društvenim mrežama dobijam pohvale od ljudi.”

Najvažnije se pokrenuti

Jedan od planova za budućnost je i pokretanje atletske sekcije u okviru taekwondo kluba Bosna-Rudar iza koje će biti on i njegov trener Uroš Gutić.

“Preporučio bi apsolutno svima bilo kakvu fizičku aktivnost, neka ne bude mrsko se pokrenuti. Najvažnije se pokrenuti, kasnije sve bude lakše”, poručio je Kozlo na kraju razgovora.

Podsjećamo, noćna ulična utrka ‘Kakanj za 5’, koju već sedmu godinu zaredom organizira Udruženje “Ka-Plus”, će se održati 03. avgusta 2024. sa početkom u 20 sati.

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE