Konkurs: ,,Ne govoru mržnje kroz umjetnost”

U sklopu projekta „Ne govoru mržnje kroz umjetnost“ koji udruženje Motus Adulescenti iz Istočnog Sarajeva realizuje uz podršku Evropske omladinske fondacije Savjeta Evrope, raspisujemo nagradni konkurs za mlade umjetnike do 35 godina starosti, koji svojim djelima žele da ukažu na značaj konstantne promocije ljudskih prava i borbe protiv diskriminacije, netolerancije i govora mržnje u različitim sferama društva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ideja je da pokažemo društvu da se kroz fotografiju, kratku priču, pjesmu, grafit, predstavu ili neku drugu formu umjetničkog izraza takođe može uticati na ove duboko ukorijenjene negativne pojave, makar konstantnim skretanjem pažnje javnosti na njihovo postojanje i štetnost po čitavu zajednicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatno, želja nam je da ohrabrimo mlade umjetnike na dalje stvaralaštvo, posebno u segmentu društveno odgovorne umjetnosti, te će svi pripremljeni radovi biti izloženi na završnoj izložbi u sklopu projekta i digitalizovani za dalju distribuciju unutar zemlje i u međunarodnim krugovima (za sve autore koji daju saglasnost za dalju promociju radova), a za pobjednike konkursa biće organizovano studijsko putovanje u Budimpeštu.

Umjetničke kategorije koje su obuhvaćene konkursom su:
vizuelne umjetnosti (slikarstvo, crtež, grafiti, mural, strip, skulptura, i sl)
literarno stvaralaštvo (poezija, kratka priča, esej, scenario za dramsku formu, i sl.)
kombinovana tehnika – multimedijalni radovi (audiovizuelni prilozi, instalacije, socijalni ekspriment, radovi koji objedinjuju više kategorija, i sl).

Kako različite forme zahtjevaju različita vremenska i finansijska ulaganja (u pogledu neophodnog materijala, pripreme, izrade i sl), sugerišemo da sve ono što zahtjeva značajno veći angažman (poput izrade grafita ili scenarija za predstavu) dostavite u formi drafta – koncepta ili skice iz koje se jasno može vidjeti suština same ideje, kojoj bismo onda zajedničkim naporima i sredstvima pristupili po okončanju konkursa ukoliko bude među pobjedničkim.

Pozivamo vas da sve prijedloge, ideje i/ili gotove radove (u zavisnosti od forme izražavanja) dostavite na email: [email protected] sa naznakom „za konkurs: Ne govoru mržnje kroz umjetnost“, uz sljedeće podatke:
ime i prezime autora, godište i kontakt podaci autora, kategorija za koju se podnosi rad. Veličina fajla (digitalne fotografije rada, skena, pdf ili word dokumenta, audiovizuelnog zapisa i sl.) ne smije da pređe 10 MB.

U svakoj kategoriji će biti proglašena po tri najbolja rada, koja će biti nagrađena različitim nagradama. Prva nagrada u svim kategorijama je studijsko putovanje u Budimpeštu.

Konkurs će biti otvoren 30 dana od dana raspisivanja istog, odnosno do 01. avgusta 2018. godine, nakon čega će zasjedati tročlana komisija sastavljena od 1 predstavnika udruženja Motus Adulescenti, 1 predstavnika lokalne administracije opštine Istočno Novo Sarajevo i 1 predstavnika akademske zajednice iz lokalne sredine.

Rezultati će biti simbolično objavljeni 12. avgusta 2018. godine, na Međunarodni dan mladih, nakon čega će se nastaviti intenzivno sa pripremama za realizaciju izložbe i studijskog putovanja.
Radujemo se vašim radovima i želimo svu sreću u pripremi istih!

Više informacija: https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=1320184531448409&id=310636062403266

 

NAJNOVIJE