Koliko Balkanci troše na godišnji odmor?

Ljudi u regiji, bila kriza ili ne, nalaze način da od svojih skromnih primanja izdvoje za godišnji odmor. Nekada jednom, a nekada i više puta u godini.

Kalendarski početak ljeta, 21. juni, svake godine iznova otvara pitanje: „Gdje na ljetovanje?“ Kada je riječ o odlasku na godišnji odmor, Balkanci ne štede, čak i kada imaju niska primanja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Uprkos ekonomskoj krizi izazvanoj inflacijom, zatim promjenama ekonomskih tokova koje je donijela pandemija, energetskoj krizi, ali i ratu u Ukrajini zbog kojeg su vidljive promjene na svjetskim tržištima, došlo je do porasta turističkih aranžmana, piše TRTBalkan.

No, šta kažu statistički podaci, koliko građani iz balkanskih zemalja izdvajaju za godišnji odmor?

- Advertisement -Kakajnski Oglasi - Najveći oglasnik u Kaknju MegaOglasi - Brza prodaja i kupovina

Skromno u Sjevernoj Makedoniji

Skromno, ali redovno. Ovako bi se mogla opisati navika odlaska na godišnji odmor stanovnika Sjeverne Makedonije.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

U prosjeku dnevno potroše 20 eura na godišnjem odmoru, koji prosječno traje 11 dana, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. To bi značilo da jedan makedonski turista, u prosjeku, na odmor potroši 220 eura godišnje.

Srbi ne štede kad je odmor u pitanju

Duplo više od građana Sjeverne Makedonije troše građani Srbije. Prosječan turista iz Srbije troši oko 55 eura dnevno ili, za 20 dana odmora, 550 eura. Podaci objavljeni u medijima pokazuju da Srbi na odmoru u Hrvatskoj troše i po 95 eura dnevno, što je više čak i od njemačkih turista, koji potroše 65 eura na istoj destinaciji.

Crnogorci preferiraju goste

Crnogorci radije dočekuju turiste, nego što putuju na odmor, s obzirom na to da Crna Gora ima višedecenijsku turističku tradiciju. Ali kada idu na godišnji odmor, Crnogorci prosječno potroše 195 eura na jednom putovanju.

Albanci troše 229 eura po osobi

I građani Albanije su se posljednjih godina pokazali kao dobri domaćini. Kada je u pitanju njihov odmor, statistika pokazuje da kao turisti prosječno troše 229 eura po osobi za jedno putovanje.

Građani Kosova imaju praksu sedmodnevnog odmora

Analize istraživačkih kompanija o turističkim preferencijama građana Kosova pokazuju da u najvećem dijelu, odnosno 76% građana, idu na sedmodnevni odmor, gdje u prosjeku troše 200 eura po osobi.

Iako su s većim primanjima, Hrvati ne troše više od drugih

Iako je Hrvatska jedina zemlja članica Evropske unije iz užeg regiona, u kojoj su prihodi građana znatno veći u poređenju s drugim na ovim prostorima, Hrvati za odmor ne troše više od ostalih balkanskih naroda. Prosječan hrvatski turista na svom godišnjem odmoru troši nešto manje od 225 eura, pokazuju podaci Eurostata.

Građani BiH na odmoru potroše 200 do 300 eura

Istraživanja o građanima Bosne i Hercegovine pokazuju da odmor više od polovine stanovništva traje 7 do 9 dana, a prosječan budžet varira od 200 do 300 eura po osobi.

Koliko troše Evropljani?

Statistički podaci Eurostata, kada su u pitanju turistička putovanja, pokazuju da u okviru Evropske unije najviše troše građani Luksemburga, u prosjeku 768 eura po osobi. Visoko na listi su i građani Malte, koji troše po 646 eura te građani Austrije, koji izdvajaju 607 eura po osobi za jedno putovanje tokom godišnjeg odmora.

Najmanje novca iz domaćeg budžeta na odmor izdvajaju Litvanci – samo 107 eura, zatim građani Rumunije – 125 eura i građani Češke – 129 eura.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Konačno dobre vijesti: Gotovo je s rastom cijena polovnih vozila, pad je osjetan

Više od dvije godine trgovici polovnim automobilima trljali su...

U BiH nije dobila priliku: Bišćanka je među deset najljepših na svijetu

Zamislite da surfate internetom i onda slučajno ugledate svoju...