Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Koje su prosječne zarade u Crnoj Gori u poređenju s BiH?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosječna zarada bez poreza i doprinosa u martu u Crnoj Gori je, prema podacima Uprave za statistiku (MONSTAT), iznosila 781 eura i bila je 1,3 odsto veća u odnosu na februar. Prosječna neto zarada u martu je, u odnosu na isti mjesec prošle godine, porasla 10,9 odsto. Prosječna bruto zarada u martu je iznosila 970 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ako se ima u vidu da su potrošačke cijene u martu u odnosu na februar zabilježile pad od 0,7 odsto, proizilazi da su realne zarade za isti period zabilježile rast od dva odsto”, navodi se u saopštenju.

Prosječna bruto zarada je u prvom kvartalu ove godine, u odnosu na četvrto prošlogodišnje tromjesečje, zabilježila rast od 6,9 odsto.

Prosječne zarade bez poreza i doprinosa u martu su u odnosu na februar porasle u sektorima poslovanje nekretninama 10,5 odsto, informisanje i komunikacije 7,3 odsto, snabdjevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija 5,1 odsto, državna uprava i odbrana – obavezno socijalno osiguranje 2,7 odsto, građevinarstvo 2,6 odsto, finansijske i djelatnosti osiguranja 2,4 odsto.

Pad neto zarade u martu u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je u sektorima administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti 2,2 odsto, poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo dva odsto, usluge smještaja i ishrane 1,2 odsto, zdravstvena i socijalna zaštita 0,8 odsto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bosni i Hercegovini Na web stranici Agencije za statistiku objavljeno je Saopštenje o prosječnoj mjesečnoj bruto i neto plati za januar 2023. godine i iznosi:

– po zaposlenom za januar 2023. godine bruto plata iznosi  1.861 KM

– po zaposlenom za januar 2023. godine neto plata iznosi  1.209 KM.

- Marketing -