Ko je bombaš iz Kaknja?

Dana 18. Aprila u 23:20 sati dežurna služba Policijske stanice Kakanj je zaprimila dojavu da je u ulici 29. novembar,  općina Kakanj, u dvorištu kuće vlasništvo H.A. bačena nepoznata eksplozivna naprava, kojom prilikom nije bilo povrijeđenih lica dok su usljed eksplozije pričinjena materijalna oštećenja na stambenom objektu-kući i putničkom motornom vozilu marke “VW Touareg”.

Povodom navedene prijave na lice mjesta izašli su policijski službenici Policijske stanice Kakanj, koji su potvrdili navode prijave i obezbjedili lice mjesta.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

O navedenom događaju, telefonom je obaviješten dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, te je formirana uviđajna ekipa Sektora kriminalističke policije, Uprave policije MUP-a ZDK koja je pod nadzorom tužioca, izvršila uviđaj na licu mjesta događaja.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Izvršenim uviđajem pronađen je krater na zemljanoj podlozi unutar dvorišta u kojem su zatečene metalne kuglice dok je na kući i vozilu uočeno više oštećenja koja potiču od aktivirane eksplozivne naprave. Također, uočena su oštećenja susjednog stambenog objekta-kuće vlasništvo O. H., iz Kaknja.

Tokom izvršenog uviđaja pronađeni su i izuzeti određeni tragovi koji se mogu dovesti u vezu sa izvršiocem opisanog krivičnog djela te će biti predmetom vještačenja.

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije su u saradnji sa policijskim službenicima Policijske stanice Kakanj, poduzimali opsežne i sveobuhvatne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja svih okolnosti izvršenog krivičnog djela kojom prilikom su došli do operativnih saznanja da se u vezu sa izvršenjem ovog krivičnog djela može dovesti lice Đ.E., rođen 1988.godine, iz Zenice.

U okviru naznačenih aktivnosti izvršen je pretres kuće i pomoćnih prostorija koje koristi lice Đ.E. te su poduzete i druge mjere i radnje sa ciljem prikupljanja dokaza i dokumentovanja predmetnog krivičnog djela.

Nad licem lišenim slobode je zavedena kriminalistička obrada u prostorijama Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona te je dana 07.06.2022. godine, uz izvještaj o izvršenom krivičnom djelu i otkrivanju izvršioca, predat u nadležnost i dalje postupanje Kantonalnom tužilaštvu Zeničko dobojskog kantona, zbog postojanja osnova sumnje da je u sticaju počinio krivična djela: “Izazivanje opće opasnosti” iz člana 323. stav 1. Krivičnog zakona FBiH,  “Oštećenje tuđe stvari” iz člana 293. stav 1. Krivičnog zakona FBiH i “Nedozvoljeno držanje oružja ili eksplozivnih materija” iz člana 371. stav 1. Krivičnog zakona FbiH, piše Hayat.ba

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Poklon bh. gradu: Jusuf Nurkić finansira izgradnju košarkaškog terena na Stupinama

Najbolji bosanskohercegovački košarkaš Jusuf Nurkić (28) još jednom je...

Antiratni protest u Beogradu: Putin nije brat, Putin je rat

Na Trgu republike u Beogradu minutom šutnje počeo je...

Pedijatri upozorili na fizičko kažnjavanje djece: Od toga nema koristi

Iako danas sve veći broj roditelja osuđuje fizičko discipliniranje...

Regijom se širi natpis s pijace u BIH, jednima je neukusan, drugima urnebesan

Dok jedni natpis smatraju pomalo neukusnim, drugima je fora. Mi...