KAKO JE SAFA KAMAR POSTAO SAFET: Priča o diplomiranom tehnologu iz Iraka, decenijama popravlja obuću u BiH

Nakon bezuspješnog čekanja na zaposlenje u struci, počeo se baviti zanatom, a znanja je, kaže, imao i kao dječak dok je posmatrao rad djeda opančara u Iraku.

Sudbine ljudi su različite i nepredvidive. Neke imaju i posebnu priču, a jedna od njih je i o tuzlanskom obućaru porijeklom iz Iraka. Slijedi priča o diplomiranom tehnologu koji decenijama popravlja obuću u našoj zemlji, o tome kako je Safa Kamar postao Safet.

- Marketing -

Iračanin Safa Kamar je prije četiri decenije napustio rodnu grudu. Kao mladić došao je u Srbiju, gdje je učio jezik. Potom je na tuzlanskom fakultetu 80-tih godina dipomirao tehnologiju i tu se skrasio. Nakon bezuspješnog čekanja na zaposlenje u struci, počeo se baviti zanatom, a znanja je, kaže, imao i kao dječak dok je posmatrao rad djeda opančara u Iraku.

“Kad sam došao u bivšu Jugoslaviju i kad sam se oženio, meni je punac obućar. To je jednostavno sudbina. A s puncem sam, kad idem na fakultet i kad se vratim, sjedim s njim, gledam šta on radi, kaže Safa Kamar, obućar.

Safu tek rijetki znaju po njegovom imenu. Dolaskom u Tuzlu je dobio drugo ime.

“Ja kad prođem kroz grad, niko mi ne kaže zdravo Safa, uvijek mi kažu: ‘Gdje si, Sajo, šta ima, Sajo, kako si, Safete, šta radiš’ ili kad dobijem poruke: ‘Gdje si, Sajči?, kaže Safa Kamar, obućar.

Ne postoji nešto što u svojoj radionici ne može uraditi, od popravke obuće, torbi, pa čak slobodno vrijeme koristi i za izradu unikatnih radova.

“Ja ne živim tu, ali kad god dođem iskoristim priliku nešto popraviti, nešto kupiti, i ručnih radova njegovih, sve najbolje, kaže Nisveta.

“Ko hoće da radi, ko radi pošteno, uvijek će imati posla. Ovdje u Bosni ima posla za one koji hoće da rade. Od obućara može se lijepo živjeti, nikad nećeš ostat gladan,neće ti ništa faliti, može se lijepo zaraditi, kaže Safa Kamar, obućar.

Međutim, majstor za BHRT kaže da se plaši da će ovaj zanat opstati tek kratko vrijeme, budući da nema zainteresovanih. Dodaje da je tražio one koje bi podučavao, ali bez uspjeha. Bez obzira na sve, iako je završio tehnologiju, kaže da radi posao koji ga ispunjava.

- Marketing -

Najnovije

Popularno

Povezano