Postani član

Zaslužujete ekskluzivan i kvalitetan sadržaj.

Kakav spektakl: Srušen rekord, pogledajte najduži skok u historiji skijaških skakaonica

Norvežanin Johann Andre Forfang pobjednik je takmičenja za Svjetski kup u skijaškim skokovima održanog u Willingenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U takmičenju koje su obilježili nepredvidivi udari vjetra Forfang je imao najviše sreće, kako u prvoj tako i u drugoj seriji, te je slavio s 252.7 bodova, odnosno skokovima od 144.0 i 155.5 metara, čime je postavio novi rekord skakaonice.

Ujedno je to i najduži skok u historiji velikih skijaških skakaonica, ne računajući letaonice. Dan ranije Forfang je izjednačio rekord Klemensa Muranke skokom od 153 metra.

Čak 31 bod manje osvojio je drugoplasirani Japanac Ryoyu Kobayashi, koji je nakon prve serije bio 15. sa skokom od 128.0 metara, ali je u drugoj seriji popravio plasman za 13 mjesta doletjevši na 148.0 metara. Treće je mjesto zauzeo Norvežanin Kristoffer Eriksen Sundal s 219.9 bodova (138.0 i 150.0 m).

Vodeći nakon prve serije, Finac Antti Aalto, u drugoj seriji nije uspio ponoviti odličan skok te je na kraju pao na 14. mjesto. Vodeći u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa, Austrijanac Stefan Kraft, nije imao sreće s vjetrom u prvoj seriji, skočio je 122.0 metra te je završio na 39. mjestu, odnosno bez druge serije i bodova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, Kraft je i dalje uvjerljivo prvi u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa s 1089 bodova, drugi je Nijemac Andreas Wellinger s 851, a treći Kobayashi s 816, prenosi Index.

Danas se održava još jedno takmičenje u Willingenu.