22.5 C
Kakanj
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Kakanjski dani 2021. će trajati 15 dana: Ovo su detalji manifestacije

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Kako se brojke koronavirusa smanjuju, čini se kako je pandemiji kraj a ljudi su poželjeli vratiti se svojim starim aktivnostima.

Iako je stanje stabilno, određene mjere su još uvijek na snazi zbog čega će ovogodišnja manifestacija Kakanjski dani, po kojoj je Kakanj poznat i van granica BiH, biti prilagođena.

Na konferenciji za medije predstavljeni su sadržaji koji će obilježiti ovu manifestaciju kroz 34 aktivnosti u 15 dana. Kakanjski dani će biti realizirani od 25.07.2021. godine do 08.08.2021. godine.

Na konferenciji medijima su obratili se Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj, Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj i moderatorica Nerma Alagić.

Općina Kakanj pokrovitelj manifestacije

Kao i prethodnih godina, tako i ove, Općina Kakanj pokrovitelj je manifestacije Kakanjski dani.

  • Općina Kakanj je pokrovitelj Kakanjskih dana kao i prethodnih godina, u skladu s tim su planirana i sredstva u budžetu Općine Kakanj, isto tako i budžetom JU KSC Kakanj. Zaokružit ćemo čitavu finansijsku priču, vidjet ćete da će biti dosta lijepog sadržaja za sve uzraste – kazao je Mirnes Bajtarević, načelnik Općine Kakanj.

U daljem obraćanju iskazao je uvjerenje da će ovom manifestacijom Kakanj pokazati da zna na najbolji način organizirati kulturni, sportski i muzički sadržaj.

  • Vjerujem da će i ove godine Kakanjski dani pokazati da Kakanj zna na najbolji način organizirati kulturno-sportski i muzički sadržaj. U narednih petnaestak dana imat ćete priliku vidjeti pozorišnih predstava, koncerata, promocija knjiga i drugog sadržaja, pogotovo sportskog i za najmlađe. U susretu određenih turističkih radnika kao i dijaspore uz neku kahvu koju smo nazvali.

Manifestacija prilagođena pandemiji

Kako je i najavljeno, ovogodišnja manifestacija je prilagođena aktuelnim mjerama koje su izrečene od strane Kriznih štabova zbog pandemija koronavirusa.

Trenutno na otvorenom prostoru ne može biti više od 100 ljudi, u zatvorenom 50 izuzev pozorišta i kino predstava, gdje je ograničenje na 70 ljudi.

U tom cilju Kakanjski dani ove godine će trajati 15 dana, kako bi organizatori imali kontrolu nad provođenjem mjera ali i kako bi građani bili u mogućnosti pratiti sve sadržaje bez ogromnog napora.

  • Svaki dan ćemo imati odprilike dvije aktivnosti, tako da će naše građanstvo to moći fino da prati bez nekog posebnog napora. Program smo koncipirali tako da imamo 13 sportskih sadržaja, u tom smislu želim da spomenem Sportski savez Općine Kakanj i zahvalim na učešću i naravno klubovima koji su okupljeni oko Sportskog saveza Općine Kakanj. Imat ćemo zaista bogat sportski program. Neke od sportskih aktivnosti će trajati i više od dva ili tri dana , kazao je Mirza Mušija, direktor JU KSC Kakanj.

Za razliku od prethodne godine koncerti će sada biti održani. Istina, nisu koncerti na koje ste navikli ali nikako ni manje važni.  Drugog dana manifestacije planiran je koncert „Stare note“ Mješovitog gradskog hora, KUD-a „Dikan“ i Gradskog dječijeg hora MC KSC Kakanj.

Zadnjeg dana u ovom mjesecu ćete imati priliku uživati u koncertu Rudarske glazbe Kakanj dok če 6. augusta u Parku Doma kulture biti priređen koncert „Večer sevdaha“ u kojem će učešće uzeti Pavao Anić i Kakanjac Ezher Helja.

  • Od kulturno zabavnog programa imamo 11 programa, od pozorišnih predstava, premijera, raznih izložbi, promocija romana, koncerata koji će biti kamernog tipa tako da većina tih događaja će se odvijati u Parku Doma kulture, u samom Domu kulture i na platou Sportske dvorane. Sportski događaji će se realizirati na sportskim terenima koje Općina Kakanj ima na raspolaganju što je jedna prednost za nas koji smo organizirali ovu manifestaciju, kaže Mušija.

“Nismo zaboravili djecu”

U prošloj godini manifestacija je većim dijelom obilježena dječijim sadržajem, ni ove godine nisu zaboravljeni.

Sedam programskih sadržaja koji su posebno namijenjeni za djecu posebno su birani i pripremljeni kako bi održavalo njihovu pažnju ali i doprinijelo odgojno obrazovnom aspektu.

  • Nikada nismo zaboravili našu djecu, pogotovo prošle godine kada su bili zatvoreni zbog pandemije. Tadašnji koncept Kakanjskih dana je bio takav da smo većinu programskih sadržaja za njih namijenili a ove godine imamo sedam programskih sadržaja za djecu. Također, neki će trajati dva, tri dana od raznih predstava, radionica, kino predstava i naravno svih ovih sportskih sadržaja koji uključuju i našu djecu. Može se reći i da je toviše od sedam programa za djecu, ali ovih sedam je namjenski samo za njih, objašanjava direktor JU KSC Kakanj.

Kakanjski dani brend grada

Vrhunska organizacija, usavršavanje, pronalazak rješenja za novonastale probleme, predan rad i odlučnost rezultirali su da Kakanjski dani postanu brend općine Kakanj.

U prilog tome svakako jeste podatak da su Kakanjski dani tema izvan granica Bosne i Hercegovine dok u samoj državi drugi gradovi i općine potajno pokušavaju kopirati istu matricu i ideje koje nastaju u Kaknju.

Na kraju konferencije za medije Mušija je izrazio nadu da će nas pandemija što prije„napustiti“.

  • Jako je važno da imamo opredjeljenje da u smislu kulture i sporta se nesebčno daje i ulaže, za uzvrat mi imamo ovako brendiranu manifestaciju Kakanjski dani koja zaista okuplja veliki broj ljudi. Ove godine mi naravno nećemo računati na onaj broj na koji smo navikli, ali ako vam kažem da u Kakanjske dane u tih sedam do deset dana koliko su obično trajali posjeti preko 70.000 ljudi, to je zaista nešto što je impozantno. Ove godine nadam se da će proteći sve u najboljem redu, i da će nas ova pošast u vidu pandemije što prije napustiti da se vratimo jednoj normalnoj kolotečini.

 

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO