Kakanjka Semra Sikira organizator simpozijuma u Sarajevu: Ovo je edukacija za studente i profesore iz ove oblasti

Proteklog vikenda u okviru projekta PEBSE (Physics Educators for Better Science Education) održan je simpozij u hotelu Holiday Sarajevo.

Simpozij je imao za cilj okupiti profesore i eksperte u fizici sa područja Zapadnog Balkana.

- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Organizator i kreator ovog projekta je Kakanjka Semra Sikira, doktorant na Univerzitetu u Ankari koja je prepoznala bitnost naučne pismenosti u ovoj oblasti.

  • Svjedoci smo veoma loših rezultata edukacionog istraživanja PISA2018 koje je pokazalo da naučna edukacija u Bosni i Hercegovini je dobila minimum OECD prosjek levela naučne pismenosti i to je jedan od razloga da kreiram i organizujem ovaj simpozij kao vid edukacije za studente i profesore iz ove oblasti – kazala je Semra Sikira, organizator i kreator.

Semir Sikira, promotor simpozijuma, za Kakanj-X kaže da je cilj podići svijest o naučnoj pismenosti u Bosni i Hercegovini.

  • Cilj ovog projekta jeste da se digne svijest o naučnoj pismenosti u Bosni i Hercegovini i zemljama zapadnog balkana u području fizike, gdje učestvuju po 12 srednjoškolskih i univerzitetskih profesora iz navedenih zemalja. Kroz razne diskusije, radionice i povezivanje između svih učesnika će se podići ova svijest i nadamo se doći do veće naučne pismenosti u zemljama zapadnog balkana.
- TEKST SE NASTAVLJA NAKON OGLASA-

Jedna od učesnica na simpozijumu, profesorica fizike u gimnaziji „Muhsin Rizvić“ Kakanj, Enida Mostić je kazala da smo shvatili da svi dijelimo ista mišljenja o problemima koja se nalaze u samoj učionici i položaju profesora fizike.

  • Na ovaj način kroz edukaciju i razne aktivnosti mi uspijevamo da improviziramo rješenja za probleme sa kojima se susrećemo.

Ovaj projekat je dobio sredstva od Evropske unije u iznosu od preko osam hiljada eura.

Pored Semre, u realizaciji projekta su učestvovali  i Amina Alić ,Phd student fizike na Univerzitetu Sorbona u Parizu, Murisa Habibić, profesor fizike u Travniku i Semir Sikira, student mastera novca i finansija na Univerzitetu Goethe u Frankfurtu.

Kao eksterni saradnici učestvovali su Kakanjci: Aldin Talić, software developer koji je razvio web stranicu za sami događaj, Hamza Neimarlija, fotograf i Armin Šolbić videograf.

Objavljeno:

Najnovije

Više sadržaja
Povezano

Nevjerovatno otkriće: Na području Srebrenice otkriveno nalazište zlata

Generalni direktor firme "Drina resurs" iz Srebrenice Aleksandar Mišković...

Već smo osjetili pripremu: Šta će ulazak Hrvatske u Schengen značiti za građane BiH

Pripremu susjedne zemlje za ulazak u Schengen prostor osjetili...

Emotivan trenutak: Dok su Marokanci slavili pobjedu, Hakimi otrčao u zagrljaj majci

U okviru drugog kola grupne faze Svjetskog prvenstva u...

U Italiji uhapšen bračni par iz BiH, kćerku tretirali kao roba

Pripadnici policijske stanice San Basilio u Rimu uhapsili su...