22.5 C
Kakanj
Četvrtak, 29 Jula, 2021

Kakanjci mu bili prvi saborci: Taj borčina vrijedio je bar za deset drugih

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Život je dao u borbi za Bosnu 15. juna 1995. godine, pred sami kraj rata, tako da mu je malo nedostajalo da doživi ono što su mnogi njegovi saborci sanjali pune četiri godine – slobodu.

Jedan od najhrabrijih boraca koji su prošli kroz Sedmu muslimansku vitešku oslobodilačku brigadu bio je rahmetli Rifet Koprdža zvani Spržo. Život je dao u borbi za Bosnu 15. juna 1995. godine, pred sami kraj rata, tako da mu je malo nedostajalo da doživi ono što su mnogi njegovi saborci sanjali pune četiri godine – slobodu.

Ovaj hrabri mladić rođen 29. maja 1974. godine u selu Kadarići, u općini Vareš, imao je samo 21 godinu kada je preselio, a još uvijek se priča među Kakanjcima, koji su mu bili prvi saborci, da se dugo nije tugovalo za nekim kao za Spržom tog juna 1995. godine.

U odbrani od agresije učestvovao je od 1. aprila 1992. godine, a od 4. oktobra 1994. godine bio je pripadnik Sedme muslimanske viteške oslobodilačke brigade.

U borbama je nekoliko puta ranjavan. Za vrijeme operacije oslobađanja Vlašića neprijateljski meci pogodili su okvir municije u njegovom prsluku i kundak puške, a jedan metak je prošao kroz kragnu košulje.

Spržo je preselio na ahiret 15. juna 1995. godine u 21. godini života na ilijaškom ratištu, područje Nabožića, a u trenutku smrti bio je na dužnosti izviđača u Sedmoj muslimanskoj viteškoj oslobodilačkoj brigadi. Posthumno je odlikovan najvećim ratnim priznanjem Zlatni ljiljan.

Tačno mjesec nakon smrti Rifeta Koprdže Sprže, na ahiret je preselio i njegov ratni drug Mensur Bliznović Ramos. On je poginuo 14. jula 1995. godine, što je zanimljivo, na istom mjestu na kojem je ranije poginuo i Spržo.

  • Zna čovjek svoj posao, a znamo ga i mi slušati, Boga mi”, govorio je Ramos o svom ratnom drugu Sprži.

Taib Terović u svojoj knjizi “Sedma” pažljivo je bilježio komplimente koje su međusobno dijelili borci Sedme muslimanske brigade.

  • Bio je istinski heroj ovog podneblja, a njegovom smrću izgubili smo mnogo toga. Možda nije popularno reći zbog drugih boraca, ali taj borčina vrijedio je bar za deset drugih. Teško će se još jednom roditi takav”, izjavio je Mensur Bliznović Ramos nakon vijesti o smrti Rifeta Koprdže.

 

(Stav.ba)

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO